Lång väntan. Adna Kadics är äntligen aktuell med fjärde album "Blackwater". Foto: Greta Maria

Äntligen: Adna släpper nytt album

Direkt efter gymnasiet flyttade Adna Kadic till Berlin. Där startade hon sin musikaliska karriär. Nu är hon aktuell med nya albumet "Black water", som tagit fyra år att göra.

  • Publicerad 18:00, 18 sep 2021

Jag har mest fokuserat på att skriva.

Nej, Adna – hon använder sitt förnamn som artistnamn – kan inte svara på varför det har tagit så lång tid att göra färdigt "Black water". Men tiden har samtidigt använts väl. Kvar är den mörka tonen i musiken som vackert ackompanjerar hennes speciella och mörka röst.

– Jag har mest fokuserat på att skriva, säger hon via telefon från Berlin, där hon bor sedan sju år.

– Ett halvår efter att jag gått ut gymnasiet flyttade jag ensam ner. Trots att Göteborg är en speciell plats i mitt liv behövde jag någonting annat och fastnade för Berlin. Det var väl egentligen utan något konsekvenstänk och ingenting jag egentligen rekommenderar. Men jag hittade kompisar direkt.

Utrymme för utveckling

Tiden som har gett "Blackwater" har också gett utrymme för utveckling från senaste albumet "Closure" (2017).

– Förut kände jag mig trygg i det superdramatiska uttrycket. Men på något sätt gav det en motsatt effekt, berättar Adna, som letade en utmaning i sitt sätt och jobba.

– Så den största utvecklingen har varit att hitta ett mer lekfullt uttryck.

Samtidigt med att förra albumet var klart började hon en utbildning i musikproduktion och -teknik i Berlin.

– Det var svårt och det var lite förvirrat efter förra skivan. Jag ville hitta något nytt och ville inte göra samma skiva igen. Skolan var bra för det

Det gav dig distans?

– Ja, verkligen och möjlighet att få spela in andra.

Första låtarna till "Blackwater" skrevs redan 2017.

– Men då tänkte jag aldrig att det skulle bli ett nytt album, säger hon som fortsatte skriva.

– Jag har fler låtar men har valt de bästa till albumet.

Rösten hennes styrka

Adnas röst är definitivt hennes styrka. En egen ton, som fångar uppmärksamheten direkt. Något hon upptäckte på gymnasiet, Rytmus musikgymnasium i Göteborg.

– Det var där jag märkte att jag kunde använde min röst. Men jag gick ju också i Brunnsbo musikklasser och det var ju ingen slump att jag gick där, säger hon om musiken som funnits länge i hennes liv.

"Blackwater" blev klart i december och är nu klar för release. Med det hoppas Adna att hon får möjlighet att komma ut och spela. Det var ett tag sedan senast. Men Sverige och barndomsstaden missar hon inte.

– Ja, jag är hemma ofta. Senast i somras. Sommar på Västkusten är för fin för att missas.

Adna var också här i våras då hon medverkade i SVT:s Valborgskonsert på Nya Älvsborgs fästning tillsammans med bland andra Stefan Andersson.

– Jag blev inbjuden av min gamla körlärare Fredrik Berglund, som arrangerade musiken för Rytmus Youth Choir.

Adna Kadic

Är: Artist, låtskrivare och producent som jobbar under namnet Adna. Har gått från Brunnsbo musikklasser till Rytmus musikgymnasium. Skivdebuterade redan 2012. Senaste albumet "Closure" kom 2017. Har pluggat musikproduktion och -teknik.

Bor: I Neukölln, Berlin, sedan sju år. Född i Gävle, uppvuxen i Biskopsgården och främst Hisings Kärra.

Fritid: Tränar och springer.

Aktuell: Med nya albumet "Black water".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39