ÖPPNAR. Delar av Delsjövägen har varit avstäng sedan i vintras, men fredagen den 23 augusti öppnar vägen upp igen för trafik. Foto: Trafik Göteborg

Äntligen: Då öppnar Delsjövägen

Förstärkningsarbetena på Delsjövägen är snart klara. Nu står det klart när vägen åter igen öppnar upp för trafik.

  • Publicerad 08:04, 20 aug 2019

Delsjövägen, mellan Skårsgatan och Storagårdsgatan, har varit avstäng för motortrafik sedan slutet av februari. Sedan dess har en ny cirkulationsplats och en pendelcykelbana byggts. Men framförallt har vägen stabiliserats.

Helt klara blir arbetena först i april, men nu på fredag, 23 augusti, öppnar Delsjövägen upp igen för trafik.

– Det blir någon gång under förmiddagen, säger Mikael Kristoferson, projektledare på trafikkontoret.

De återstående arbetena kommer inte att innebära någon ny totalavstängning.

Nu stängs Delsjövägen – öppnar i höst

Delsjövägen är väldigt gammal och har inte klarat tung trafik. Arbetena som nu gjorts är bland annat för att vägen ska klara ersättningsbussar när det är störningar på spårvagnslinje 5. Men trots att Delsjövägen nu klarar tung trafik kommer den, precis som tidigare, vara avstängd för exempelvis stora lastbilar.

– Det är en fråga om buller för kringliggande fastigheter, säger Mikael Kristoferson.

Avstängningstiden har varit besvärlig för bilister i området och många har fått längre restider. Under en normal morgon kör cirka 460 motorfordon i timmen i västlig riktning mot Sankt Sigfrids plan. På eftermiddagen kör cirka 670 fordon i timmen åt andra hållet. Trots det omfattande avstängningen tycker Mikael Kristoferson att det har fungerat bra.

– Det är klart att trafiken påverkas när man stänger. Vi har varit lyhörda och i möjligaste mån gjort så det ska fungera i omgivningen. Under tidens gång har man fått göra trimningar, men jag har inte förstått det som att det inte uppstått någon större trafikstockning någon annanstans, säger Mikael Kristoferson.

Den bilden bekräftas av Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

– Det är inte Trafikverkets projekt, men min upplevelse är att det fungerat över förväntan. Det har varit en del lokala synpunkter, men det blev inte alls så illa som vi såg framför oss, säger han.

Vi är GBG