Äntligen – då öppnar ekodukten över E6

Nu läggs sista handen till faunapassagen över E6:an vid Sandsjöbackaområdet och i sommar står den klar för både folk och fä.

  • Publicerad 05:30, 15 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nu står den äntligen klar – i juni öppnar Sveriges största faunapassage.

– Bullerplanken är på plats och viltstängslet längs vägen är uppsatt. Nu ska man bara plantera det sista innan den är klar för att öppnas, säger Göran Sundvall, presskommunikatör på Trafikverket.

Från att faunapassagen eller ekodukten, som den också kallas, vann laga kraft i början på 2016 har mycket hänt och vägen fram har inte alltid varit spikrak.

Läs även: Därför höll ekodukten på att rasa

I januari 2017 var stora delar av arbetet tvunget att göras om efter att ställningen som då stod under överdäckningen vek sig. Rasrisk utfärdades och all trafik stängdes av.

Läs även: Efter byggmissen: Ekodukten över E6 rivs

Reducerade viltolyckor

E6:an har länge varit hårt drabbad av viltolyckor något man hoppas se en minskning av efter att ekodukten nu öppnas.

– Det har varit en hel del olyckor på den här sträckan och en tid efter att den har öppnats kommer biologer att göra en uppföljning för att se vilka effekter den ger, säger Göran Sundvall.

För folk och fä

Passagen kommer även att underlätta för de motionärer som tycker om att röra sig i naturen men känner sig hindrade av vägen.

Arbetet som sker nu handlar till stor del om att få naturen att leta sig ut på bron och binda samman båda sidornas ekosystem.

– Vi har placerat ut murkna stockar och så kallade bihotell för att även insekter och kräldjur ska hitta ut på ekodukten, berättar Göran Sundvall.

Så fungerar ekodukten

En ekodukt, eller faunapassage som det också kallas, är en bro som leder hela ekosystem över vägen. Bron binder samman landskapet och blir en säker övergång för för både större och mindre djur. 

Ekodukter kräver en bredd på minst 30-50 meter och fokuserar inte på någon specifik målart, till skillnad från exempelvis viltbroar. Ingen fordonstrafik får ske på ekodukten men människor får använda den som promenadövergång. 

Den omgivande landskapsvegetationen är utgångspunkten för brons biotoper.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG