Äntligen – då öppnar ekodukten över E6

Nu läggs sista handen till faunapassagen över E6:an vid Sandsjöbackaområdet och i sommar står den klar för både folk och fä.

  • Publicerad 05:30, 15 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nu står den äntligen klar – i juni öppnar Sveriges största faunapassage.

– Bullerplanken är på plats och viltstängslet längs vägen är uppsatt. Nu ska man bara plantera det sista innan den är klar för att öppnas, säger Göran Sundvall, presskommunikatör på Trafikverket.

Från att faunapassagen eller ekodukten, som den också kallas, vann laga kraft i början på 2016 har mycket hänt och vägen fram har inte alltid varit spikrak.

Läs även: Därför höll ekodukten på att rasa

I januari 2017 var stora delar av arbetet tvunget att göras om efter att ställningen som då stod under överdäckningen vek sig. Rasrisk utfärdades och all trafik stängdes av.

Läs även: Efter byggmissen: Ekodukten över E6 rivs

Reducerade viltolyckor

E6:an har länge varit hårt drabbad av viltolyckor något man hoppas se en minskning av efter att ekodukten nu öppnas.

– Det har varit en hel del olyckor på den här sträckan och en tid efter att den har öppnats kommer biologer att göra en uppföljning för att se vilka effekter den ger, säger Göran Sundvall.

För folk och fä

Passagen kommer även att underlätta för de motionärer som tycker om att röra sig i naturen men känner sig hindrade av vägen.

Arbetet som sker nu handlar till stor del om att få naturen att leta sig ut på bron och binda samman båda sidornas ekosystem.

– Vi har placerat ut murkna stockar och så kallade bihotell för att även insekter och kräldjur ska hitta ut på ekodukten, berättar Göran Sundvall.

Så fungerar ekodukten

En ekodukt, eller faunapassage som det också kallas, är en bro som leder hela ekosystem över vägen. Bron binder samman landskapet och blir en säker övergång för för både större och mindre djur. 

Ekodukter kräver en bredd på minst 30-50 meter och fokuserar inte på någon specifik målart, till skillnad från exempelvis viltbroar. Ingen fordonstrafik får ske på ekodukten men människor får använda den som promenadövergång. 

Den omgivande landskapsvegetationen är utgångspunkten för brons biotoper.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Annika Andersson gör musikaldebut i "Emil i Lönneberga"

Nyheter Komikerstjärna spelar mot sin son. Hon har dragit ned skrattsalvor och kallas för Sveriges roligaste kvinna. Nu tar Annika Andersson nästa steg – in i musikalvärlden och i barnteatern – som Emils mamma. – Hon frågade mig om jag hade...tisdag 16/10 17:48

Anmälde S-topp – utreds själv för grundlagsbrott

Nyheter Munch (D) anmälde Khan (S) för förtal. Henrik Munck, politisk vilde i trafiknämnden, anklagade ordföranden i nämnden, Shahbaz Kahn för förtalsbrott. Nu har Justitiekanslern beslutat att inte inleda en förundersökning. Däremot utreds Munck...tisdag 16/10 15:57

Succén: Göteborgarna tog matlådan till kalaset

Nyheter Kulturkalaset mer hållbara än någonsin. Kulturkalaset lyckades minska avfallet rejält i år. Nu fortsätter hållbarhetsarbetet på flera håll i staden.tisdag 16/10 12:03

Dagens namn – 16 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 16/10 10:30

Nya vaccinet inför influensasäsongen – ger bredare skydd

Nyheter ”Med det här vaccinet hade vi haft färre inläggningar förra året” I år använder Västra Götalandsregionen ett vaccin som skyddar mot fyra virusstammar i stället för tre. – Med det här vaccinet hade vi haft färre inläggningar på sjukhus förra året, säger...tisdag 16/10 9:01

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Vi är GBG

    Vi är GBG