SIMKUNNIGA. Nu kan det äntligen bli verklighet med en ny simhall i Kortedala. Foto: FedericoC/Mostphoto

Äntligen: Ett steg närmare simhall i Kortedala

Det har länge varit tal om en ny simhall i Kortedala eller Bergsjön. Men planerna har legat på is de senaste åren. Nu föreslås att en ny simhall byggs vid Kortedalavallen.

  • Publicerad 15:12, 12 dec 2018

De boende i Kortedala och Bergsjön saknar en simhall. Det finns planer på en ny men hittills har det gått trögt framåt. Men nu finns ett konkret förslag: en ny simhall ska byggas vid Kortedalavallen.

Läs också: Östra Göteborg lovas simhall

– Vi har varit måna om att hitta en placering som många kan ställa sig bakom. Det kändes som att Kortedalavallen var en sådan placering, säger Mårten Andersson, handläggare, Idrott och föreningsförvaltningen.

Det handlar om flera aspekter; tidsram, läget som har oanvända grusplaner men även att simkunnigheten är dålig i områden som Kortedala och Bergsjön.

– Det är viktigt oss att simhallen kan byggas relativt snart, vilket underlättas av att det finns tomma ytor när det ska detaljplaneras. Vi ser också att en placering där skulle kunna bli en anläggning för hela Östra Göteborg då platsen är ganska central i stadsdelen, säger Mårten Andersson.

Positivt besked

Håkan Lundqvist har varit engagerad i frågan sedan år 2015 och samlat tusentals namnunderskrifter i ett upprop för ett nytt badhus i området.

–  Det är jättepositiv. Det är det här vi har kämpat för i simhallsgruppen i flera år, just precis för att simkunnigheten är så dålig här. Jag var rädd att den skulle hamna i Kviberg som så mycket annat, säger han när han nås av beskedet.

Läs också: Klassiska Isdala ersätts av ny ishall i Kviberg

Entré till Kvibergspark

Planen är att bygget av simhallen ska påbörjas i början av 2020-talet och att området kring Kortedalavallen ska rustas. På sikt är förhoppningen även att en ny busslinje kan etableras.

Kommunen vill även framhäva att med en simhall vid Kortedalavallen skapas en nordvästlig entré till Kvibergs Park som har visionen om att vara Sveriges mest varierade idrottsområde.

Badhusutredningen

Idrotts- och föreningsförvaltningen har tagit fram ett förslag på strategi för framtidens simhallar. Förslaget ska tas upp för beslut i idrotts- och föreningsnämnden den 31 oktober. Därefter skickas ärendet till kommunstyrelsen, som gett uppdraget från början. Det är kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som till slut beslutar hur mycket pengar som satsas på simhallarna.