Äntligen: Fotograferande riskgrupp avslutar utställning

Med ett finissage – firande av sista utställningsdagen – uppmärksammades en fotoutställning om coronaåret inne på Selma Lagerlöfs center. Fotografierna var tagna av personer i riskgruppen vars liv begränsades kraftigt under pandemin.

  • Publicerad 13:15, 22 nov 2021

Kursen var lärorik och jag har tagit med mig tips som jag använder när jag fotar.

Tomma butikslokaler. Markeringar var man fick och inte fick sitta i väntrummets soffa. Munskydd så långt ögat skådade.

Trots att coronapandemin inte är över har den allmänna vaccineringen och upphävandet av de flesta restriktioner gjort att många känner att det "vanliga" livet äntligen kommit tillbaka.

En påminnelse om hur det har varit fick besökarna till Selma Lagerlöfs center under två veckors tid, när foton som på olika sätt skildrade coronapandemin stod uppställda i ljusgården.

– Jag tycker att de har lyckats skildra hur situationen var då. Man påminns om tiden i karantän, säger besökaren Anders Sternö.

I våras mötte GöteborgDirekt de tre fotograferna bakom coronautställningen.

Riskgrupp skildrar coronaåret i bilder

Avslutade med finissage

Projektet som så småningom mynnade ut i en utställning handlade dels om att få instruktioner och tips om hur man kan fota med kameran i sin mobil eller surfplatta. Dels handlade det om att ta sig ut i närområdet, vistas och vara kreativ i det allmänna rummet och på så sätt vara en del av det trygghetsskapande arbetet i området.

I våras kunde deltagarna inte träffas inomhus – utan kursen hölls digitalt och alla möten skedde utomhus. Som ett avslut på projektet anordnades ett finissage för utställningen förra veckan.

"Känns roligt"

Äntligen kunde fotograferna få se sina egna bilder på plats.

– Det känns roligt att se bilderna igen. Kursen var lärorik och jag har tagit med mig tips som jag använder när jag fotar, säger Saber Kordbo.

Vad väcker det för känslor i dig när du ser dem igen?

– Jag tänker så klart tillbaka till den tiden och hur speciellt det var. Bilder som visar vardagen under coronabesväret borde verkligen samlas i någon sorts arkiv. Hur situationen verkligen var kommer nog vara svår att ta in om några år.

Utställningar i Backa

• Under året har flera fotopromenader skett på Hisingen. Det är Mötesplatser på Hisingen som tillsammans med Göteborgs stad och bostadsbolaget Poseidon samarbetar i ett trygghetsskapande projekt som även syftar till att öka digitaliseringen bland stadens äldre invånare.

• Tidigare i november satte bilder under temat "Färger i vardagen" upp för beskådning i Hjalmarstugan i Backa Röd.

• Sista utställningen för terminen hängs i tvättstugan på Baron Rogers gata och finns att kika på mellan 22/11-6/12.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21