Äntligen. Marieholmsgatan – vägen mellan centrum och Gamlestan öppnar 15 april efter fem års avstängning. Foto: Trafikverket

Äntligen: Gata öppnar efter fem år

Efter fem års avstängning öppnar Marieholmsgatan – vägen mellan centrum och Gamlestan.

  • Publicerad 05:30, 15 apr 2020

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det handlar om den södra delen av Marieholmsgatan som har varit stängd sedan 2015 på grund av byggnationen av Marieholmstunneln.  

Nu har tunnelarbetet kommit så långt att gatan kan öppnas igen.

– Vi öppnar upp den barriären som Marieholmsgatans stängning har inneburit. Det blir precis som det var för fem år sedan, säger Johan Edin, entreprenadledare, Trafikverket.

Ljuset i tunneln: Då står nya älvförbindelsen klar

Stor vinning för cyklister

Öppningen sker 15 april och innebär att det återigen går att köra mellan Marieholmsområdet norr om tunnelbygget och Gullbergsstrand.

Det samma gäller för fotgängare och cyklister som nu igen kan ta sig fram på en gång- och cykelbana utmed sträckan.

– Det är framför allt för gång- och cykeltrafik som den stora vinningen är. Det blir lätt att ta sig från Gamlestan till Gullbergsvass och centrumsidan, säger Johan Edin.

Under tiden som gatan varit avstängd har trafikanter fått använda befintliga avfarter på båda sidor om avstängningen.

Det finns också en provisorisk utfart vid Lilla Marieholmsgatan, som blir kvar till i höst.

Enligt Trafikverket ska det vara skyltat tydligt under tiden för att trafikanter ska förstå hur de ska ta sig dit de ska.

Hur går det med Marieholmstunneln, håller den tidsplanen?

– Ja, den planeras att vara färdig vid årsskiftet 20/21. Tidsplanen ser ut att hålla under förutsättningar att det inte blir några större förändringar på grund av coronaviruset, säger Johan Edin.

Unik tunnel under vatten

Marieholmsförbindelsen...

är en ny vägtunnel under Göta älv och en ny järnvägsbro med gång- och cykelbana. Du kommer lättare att kunna ta dig till jobbet eller skolan, transporter kommer smidigare ta sig fram, och mer gods kan flyttas över från våra vägar till järnväg.

Genom Marieholmsförbindelsen blir Göteborg närmare. Trafiksystemet bli mindre sårbart och transporter mellan Göteborgs hamn och industrierna på Hisingen och den centrala delen av Göteborg kommer smidigare fram. 

Förbindelsen består av Södra Marieholmsbron, en ny järnvägsbro över Göta älv, och Marieholmstunneln, en ny vägtunnel under älven. I anslutning till tunneln bygger vi även två nya trafikplatser i flera plan. 

Visa merVisa mindre