Invigt. Nu är såväl Hammarbadets bassäng som gym öppet. Foto: Lina Isaksson

Äntligen – Hammarbadet är invigt

Från utdömt till modernast i stan på fyra år. Hammarkulleborna gav aldrig upp kampen om områdets simhall. Nu är Hammarbadets nybörjarvänliga gym och bassäng invigda.

  • Publicerad 16:13, 10 sep 2019

Friskvård. Bettan Andersson (V) testar träningsmaskiner. Sam Brinkenbro har varit med och utformat det nybörjarvänliga gymmet. Foto: Privat

– Äntligen är badet och gymmet klart och det är tack vare Hammarkulleborna som stred för att bevara det. Ett stort tack till er som tog kampen för att bevara badet, det hade inte varit möjligt utan er insats.

Det är Bettan Anderssons (V) - andre viceordförande i idrotts- och föreningsnämnden – ord innan hon klipper bandet och förklarar Hammarbadet invigt.  

På fyra år har anläggningen i Hammarkullen gått från utdömd och nedläggningshotad till modernast i Göteborg med blänkande kakel, senaste vattenreningssystemet och orörda gymmaskiner.

Äntligen: Hammarbadet öppnar i vår

– Vi, precis som de boende i Angered har väntat jättelänge på att starta upp och att komma igång. Alla är jätteglada över resultatet. Färgsättning och konstverket har de boende har varit inblandade i, säger Leif Ångqvist, enhetschef för Angered Arena och Hammarbadet.

Nybörjartänk

Bassängen är mindre än i de flesta andra kommunala simhallar. Tanken är att den ska vara en trygg plats för personer utan vattenvana och nybörjare som ska lära sig simma.

Friskvård för ovana står i fokus på hela anläggningen och på onsdagskvällarna är både gym och simhall öppet endast för kvinnor.

– Idrotts- och föreningsförvaltningen har valt den strategin för att höja simkunnigheten och öka folkhälsan. Men också för att få göteborgarna, framför allt de som i dag är fysiskt inaktiva, att börja röra på sig, säger Leif Ångqvist.

Äntligen: Ett steg närmare simhall i Kortedala

Leif Ångqvist. Foto: Lina Isaksson

En trappa upp kollar Rabija Koc tillsammans med sin son Martin in det nya gymmet.

– Det är så fint att man kan se ut, det blir så ljust med alla fönster. Här kommer jag vara mycket. Jag bor i närheten så jag har väntat på det här, säger hon.

Gymmet är fullt utrustat men uppbyggt och format efter en målgrupp med nybörjare och inaktiva.  

– Vi har cirkelträning med enkla maskiner i mitten, vilket passar de allra flesta. Vi har också valt att ha hantlar upp till 20 kilo i och med nybörjartänket. Vi vill att man ska känna sig trygg och få en bra start här, säger Sam Brinkenbro, samordnare gym, Göteborg Stad.

Träning enbart på vardagarna

Till en början kommer Hammarbadet vara öppet måndag till fredag. Hur det blir med öppettider på helgerna är fortfarande oklart.

– Nu ska vi jobba vidare för att vi ska kunna ha öppet under helgerna också, säger Bettan Andersson och tillägger:

– Samhällsservicen utarmas ofta i våra arbetarklassområden och vi vet att folkhälsan är sämre här. Då är kommunala bad och gym på kort avstånd ett sätt att lättare börja träna.

Utarmningen av Rannebergen centrum fortsätter

Damernas. Foto: Lina Isaksson

Trivs. Rabija Koc gillar de många fönsterna och ljuset i det nya gymmet. Foto: Lina Isaksson

Om Hammarbadet

VAD: En mindre undervisningsbassäng och ett gym. Anläggningen drivs av idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad och förvaltas av Göteborgslokaler.

VAR: Ligger vid Hammarkulletorget i Angered.

HISTORIA: Stängdes år 2015 på grund av dåligt skick. Efter två år av protseter påbörjades renoveringen 2017. I maj 2019 öppnade badet och från och med september är också gymmet öppet.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11