Öde. Nu är arbete på gång för att förändra Kärra centrum till en levande mötesplats. Foto: Johnny Kääpä / Byrd

Äntligen: Kärras tur att stå i centrum

Kärra på norra Hisingen har länge stått i skuggan av Göteborgs stadsutveckling. Men nu står äntligen Kärra centrum på tur att förvandlas. ”Inte en dag för sent”, säger Bengt Nilsen, stadsdelens utvecklingsledare.

  • Publicerad 05:26, 27 nov 2020

Många undrar varför händer inget här men nu är det på gång.

Bengt Nilsen, utvecklingsledare, stadsplanering, Norra Hisingen. Foto: Privat

Långsmalt, öde och inramat i brunt tegel. Det kännetecknar dagens Kärra centrum, en fyrtioplussare som har sett bättre dagar.

– Kärra är enda området i Norra Hisingen där befolkningen minskar. Utifrån ett stadsutvecklingsperspektiv har området stagnerat, det händer inte mycket här och många uppfattar torget som otryggt och sterilt, säger Bengt Nilsen, utvecklingsledare, stadsplanering, Norra Hisingen.

I väntan på utvecklingen

Men nu ska det bli ändring.

Arbetet med en detaljplan över framför allt centrum startade efter sommaren och målet är en trygg, levande och attraktiv torgmiljö med många nya bostäder och med dem nya Kärrabor.

– Det är framför allt torgdelarna som ska byggas om, renoveras och kompletteras med bostäder på ett antal tomter i anslutning till dagens centrum.

Öppnar för genomfartstrafik

Planerna innefattar också att det öppnas upp för genomfartstrafik och att det kompletteras med bättre gång- och cykelmöjligheter där endast bussen kan passera i dagsläget.

– Det handlar om att boende runt om lättare ska kunna handla med bil. Det finns mycket bebyggelse i norra Kärra och vi tror att centrum tjänar på en trafiksäker lösning i slutänden, säger Bengt Nilsen.

Han menar att svårtillgängligheten i kombination med att torget känns tomt innebär att många söker sig till närliggande handelsområden som Bäckebol eller Selma Lagerlöfs torg.

Det i sin tur bidrar till att ännu färre folk är i rörelse och att det uppfattas otryggt.

– Det är inget torg som lockar att uppehålla sig vid. Det krävs mycket ändringar för att få folk att dröja sig kvar vid torget.

För att platsen ska bli mer attraktiv och levande planeras också ett parkstråk och över 500 bostäder, framför allt hyresrätter.

Fler hyresrätter

I dag domineras området av större bostadsrätter vilket försvårar för både unga vuxna som vill bo i området och äldre som vill byta bostad till något mindre.

– Det skulle underlätta om det fanns mer variation i storlek och boendeform. Vi tror att det måste in ganska många nya bostäder för att det ska bli en förändring.

Det dröjer fortfarande ett par år innan alla planer är godkända, klubbade och byggprojekten kan dra igång på riktigt.

– Många Kärrabor ser utvecklingen i Backa och undrar: varför händer inget här. Men nu är det på gång, inte en dag för sent.

Därför hamnar vissa stadsdelar i skymundan

Brunt tegel. Foto: Johnny Kääpä / Byrd

Visste du att

Kärra Centrum invigdes 29 november, 1978. Det byggdes på tidigare jordbruksmark i Klareberg, som inkorporerades i Göteborg 1967. Miljön kring Kärra är gammal kulturbygd och rik på fornlämningar.

Arkitekt är Morgan Bergwall, Svenska Riksbyggens projekteringskontor i Göteborg. Poul Hultberg, FFNS Arkitekter.

Statyn Amaryllis vid torget är gjord av Sten Ridderland och Lennart Pettersson ”Snidarn” och sattes upp 1986.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20