Äntligen: Öppna förskolan slår upp portarna

Glädjen var stor när stadens öppna förskolor förra veckan äntligen kunde ta emot barn och deras vårdnadshavare inomhus igen. "Stämningen var verkligen på topp när vi kom igång förra veckan. Det har varit väldigt efterlängtat", säger Brita Marttinen, förskolelärare.

  • Publicerad 14:20, 17 okt 2021

Det är jätteskönt att vi får komma hit igen.

– Där hör jag någon i tamburen som är chockad att han får komma in, utbrister förskoleläraren Marie De Feo och går för att hälsa på mamman Sandra Castilla och hennes två barn Damian, tre år, och Emilio, fem månader, som precis klivit in över tröskeln till Öppna förskolan Kärra.

Förra tisdagen, 5 oktober, kunde de kommunala öppna förskolorna äntligen slå upp sina portar för besökare inomhus efter att ha varit stängda sedan november i fjol.

Att öppna förskolan varit saknad vittnar flera föräldrar om.

– Ja, det är jätteskönt att vi får komma hit igen. Eftersom de flesta aktiviteter varit utomhus har min yngste fått ligga i vagnen mycket. Det är så klart viktigt för mig att han också får stimulans och möjlighet till utveckling. Och det blir lättare när vi kan vara inomhus, säger Sandra Castilla.

– Vi är många föräldrar som bor här i Kärra som har träffats utomhus under pandemin. Våra barn går på olika förskolor, men här kan vi alla träffas. Nu är de som vilddjur inne i lekrummet, säger Kelly Johansson skämtsamt.

"Känns mindre ensam"

Öppna förskolan är även en viktig mötesplats för vårdnadshavare.

– Ja, man kan komma hit och prata om sådant som man har funderat på eller är orolig för. Att få prata om det får en att känna sig mindre ensam, säger Eszter Hausknecht.

Inledningsvis tar Öppna förskolan Kärra emot 15 familjer samtidigt, men antalet kan utökas efterhand. Efter ett förmiddagspass stänger förskolan under en timme vid lunch för att personalen ska hinna städa undan och sprita de allmänna ytorna.

– Vi ber även vårdnadshavarna att skriva upp sig på en lista när de kommer hit. Än så länge har vi inte någon skyldighet att smittspåra utbrott av RS-viruset, men skulle det ändras så kan vi göra det på ett enkelt sätt, berättar Marie De Feo.

Ökning av RS-viruset

För i coronapandemins spår börjar ett nytt orosmoln tätna.

Förkylningsviruset RS sprider sig årligen bland barn, men i år började smittspridningen ovanligt tidigt och utbrottet verkar bli större än vanligt. Teorin till varför det har blivit så är att små barn inte blivit exponerade på samma sätt som vanligt under coronapandemin.

– Hade mina barn varit yngre kanske jag hade varit ännu mer orolig. Men det är samma rekommendationer för att undvika RS-viruset som har varit i samband med corona så vi fortsätter att leva på det sättet. Vi håller oss till mindre sammanhang, är ute mycket fortfarande och barnen ska vara helt symptomfria om vi ska träffa andra, säger Sandra Castilla.

Lek. Laura, 3 år, hittade snabbt roliga saker att leka med på Öppna förskolan Kärra. Foto: Markus Andersson

Om öppna förskolan:

I Göteborgs Stad finns 21 öppna förskolor. På öppna förskolan bedrivs pedagogisk verksamhet för barn tillsammans med föräldrar eller annan vuxen. Här finns en miljö som stimulerar och uppmuntrar barns lek med varandra och för barnens vuxna möjlighet att knyta nya kontakter, diskutera och få stöd i föräldrarollen.

Källa: Göteborgs stad

Uppskattat. "Min lilla uppskattar verkligen det här. Hon behöver stimulansen och att bara kunna ta barnen till en annan plats är värdefullt" säger Aldijana Behar med döttrarna Leja, 13 månader, och Laura, 3 år. Foto: Markus Andersson

RS-virus hos barn

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus. RS-virus smittar lätt och de flesta barn blir smittade någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Hur kan jag minska risken för att barnet smittas?
Du kan minska risken att du eller barnet ska smittas av RS-virus genom att vara noggrann med hygienen och genom att hålla avstånd till andra inomhus. Det är bra att vara extra försiktig de månader på vinterhalvåret när många blir smittade eller sjuka av RS-virus.

Om du eller barnet är sjuk gäller följande råd för att undvika att smittan sprids vidare:

• Tvätta händerna ofta.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk. Nys inte rakt ut i luften eller i handen.

Källa: 1177 Vårdguiden

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21