En hyresgäst på ett LSS-boende har blivit handfängslad 27 gånger under loppet av ett halvår. Foto: Most Photos

Använde handfängsel på LSS-boende – polisanmäls

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, polisanmäler en väktare som jobbat på LSS-boende i Askim för att ha satt handfängsel på en boende. Den boende ska ha frihetsberövats 27 tillfällen under ett halvår.

  • Publicerad 08:18, 16 jul 2020

Det var vid en inspektion av ett LSS-boende i Askim som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterade "allvarliga brister" i verksamheten, det framkommer i ett beslut från myndigheten. Enligt beslutet har stadsdelsnämnden, som en del av omvårdnaden, anlitat ett bevakningsbolag till en bostad med särskild service för funktionsvarierade. Ett val som ledde till att en väktare rutinmässigt använde sig av handfängsel mot en boende.

Åsa Etéus, områdeschef för barn, unga och familj och tillförordnad sektorschef för IFO/FH, Askim-Frölunda-Högsbo Stadsdelsnämnd, menar att anlitandet av bevakningsbolaget var en fråga om allas trygghet och säkerhet.

– I vissa situationer har vi haft vakter inne på detta boende och det är inget som vi önskar. Det är klart att vi vill lösa situationerna med ordinarie personal med rätt kompetens. Men ibland är det situationer som har varit svåra att lösa, säger Åsa Etéus.

Vad för situationer har det rört sig om?

– Jag kan inte gå in på det men vi anlitade dem för allas trygghet och säkerhet under denna perioden.

Utagerande beteende löstes med väktare

Ivo skriver att den boende har haft ett utagerande beteende sedan sommaren 2019.

Man får ingripa med tvångsåtgärder inom vård och omsorg endast om det är fara för liv och hälsa i en akut situation, enligt bestämmelserna om nödrätt i brottsbalken. Ivo menar att nödbestämmelserna endast ska tillämpas i undantagsfall och inte användas rutinmässigt.

Men väktaren valde, under en period på sex månader, att rutinmässigt sätta handfängsel på den utagerande boenden. Detta ska ha skett vid 27 tillfällen, enligt personalens daganteckningar. Det kan, enligt IVO, inte ses som nödsituation som berättigar ingripandet.

– Handfängsel är ju inget vi förordnar att man ska använda. Men utifrån situationen har jag förstått att man behövt det. Men det är något vi måste utreda, säger Åsa Etéus.

Personen blev handfängslad 27 gånger, kan det ha varit befogat?

– Det kan jag inte svara på. Jag kan bara säga att vi ser det som ett misslyckande och gör allt för att det inte ska hända igen.

Är handfängsel en okej arbetsmetod inom vården?

– I grunden är det inte okej. Självklart inte. Vi ser det som ett misslyckande. Vi ska utreda om situationerna har krävt detta eller inte, men vi ser allvarligt på det.

Personal visste allt – ingrep inte

Under de sex månader som väktaren använde handfängsel som ett rutinmässigt ingripande har personalen på boendet varit medveten om det, enligt Ivo. Trots detta ingrep inte personalen mot väktaren och lät det fortgå.

– Det är klart att man skulle ha reagerat på det. Men jag utgår ifrån att situationen varit svår. Vi har nu sett över våra rutiner och handlingsplaner, både för boendet och för brukaren, säger Åsa Etéus.

Ivo beskriver i sitt beslut att väktaren även agerat som en del av vårdpersonalen, utan att ha varit anställd som sådan. Bland annat ska väktaren ha utfört uppgifter som att ha duschat och borstat tänderna på den boende.

– Det är bara vid enstaka tillfällen som väktaren varit en del av vården och det är inte meningen att det ska vara så. Det ingår inte i väktarens befogenheter. Såklart ser vi också det som ett misslyckande.

Polisanmäler väktaren och stadsdelsnämnden

Ivo ser på väktarens behandling av boenden som "oerhört allvarligt" och menar att det finns skäl att misstänka väktaren för olaga frihetsberövande. Ivo menar även att det finns skäl att misstänka Askim-Frölunda-Högsbo Stadsdelsnämnd för att ha medverkat till brottet genom att ha anlitat bevakningsbolaget till boendet och tillåtit användandet av handfängslet.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40