Apokalyptisk hinderbana kommer till Göteborg

I oktober kan du springa hinderbana jagad av hundratals zombies på Ringön. – Man kan använda friskvårdspaketet, säger arrangören.

  • Publicerad 14:41, 20 aug 2019

Walking Dead, Black Summer och World War Z. De senaste åren har utbudet av zombie-serier och filmer fullständighet exploderat. I höst har du chansen att uppleva skräcken i verkligheten. Den 5 oktober arrangeras zombieloppet ”Run for your lives” i Göteborg.

Loppet är ungefär 6 kilometer långt och banan sträcker sig både inomhus och utomhus. Start och målgång är i Frihamnen, men större delen av loppet går på Ringön.

– Det känns som en optimal plats. I andra städer har vi kört mer i stadsmiljö, i gallerier, på torg och i parker. Här blir det mer industri. Det blir häftigt. Här blir det inte heller fullt så upplyst som det kan vara i centrum. Starten går sent på eftermiddagen när det är mörkt, Gunnar Haneskog, en av arrangörerna.

Varför valde ni Göteborg?

– Jag gillar Göteborg. Många göteborgare har varit med på våra tidigare lopp har efterfrågat ett lopp i Göteborg. Det känns som att Göteborg har förståelse för den här typen av evenemang. Det är inte överallt man tas emot med öppna armar.

Loppet har arrangerats i Örebro i flera år, men också i bland annat Uppsala. Löparna har tre liv-band och målet är att ta sig runt med så många liv kvar som möjligt. För att göra det måste de ta sig igenom olika filmiska hinder, allt kryddat med hundratals zombies på jakt efter dina liv.  

– Statisterna åker från hela Europa egentligen, framförallt Norden. Många har varit med i flera år och det är blandade åldrar och kön. Det är så vi vill ha det, det ska vara ett tvärsnitt av mänskligheten. Det är samma sak med löparna. Det ska vara både elitlöpare och zombiefrälsta, säger Gunnar Haneskog.

Varför vill man utsätta sig för det här?

– Upplevelsen är den största behållningen. Det är ett hinderbanelopp som inte liknar något man gjort tidigare. Man använder helt andra muskelgrupper och många skriker sig igenom banan. Det är lite tjusningen. Vi har gjort sådant här i 10 år. Är det något vi har lärt oss så är det att skräck säljer. Folk vill ha pirr i magen. Hoppar man inte fallskärm är detta ganska safe i förhållande. Men det är fortfarande ett löparevent, en hinderbana, man kan använda friskvårdspaketet, säger Gunnar Haneskog.
 

Runt for your lives

Vad: Hinderbanelopp med zombietema
När: 5 oktober
Var: Frihamnen och Ringön.
Kostnad: 495 kronor (billigare för större sällskap)
Anmälan: Både löpare och statister kan anmäla sig på hemsidan.

Vi är GBG