Femmorna på Backegårdsskolan i Bergsjön har tillsammans med andra skolor runt om i landet gjort en insats för att minska matsvinnet genom att delta i Svinnkollen.

Det handlar om ett medborgarforskningsprojekt där forskare vill ha hjälp att testa en ny app för att minska svinnet i skolan.

– Våra elever tyckte det var jätteroligt att vara med. Vi pratade först om syftet och varför det är viktigt att delta, säger Abeer Hamad, förstelärare NO/MA på Backegårdsskolan.

Fota tallrik före och efter

Uppdraget för eleverna innebar bland annat att fotografera maten på sina tallrikar och ange vilken mat som syns på bilderna – till exempel köttbullar, potatismos och broccoli för att träna appens artificiella intelligens på att känna igen olika slags mat.

Femmorna skulle även fotografera sin lunchtallrik före och efter de ätit, vilket fick appen att automatiskt räkna ut hur stort svinnet är. 

Är du mätt?

De fick även besvara två frågor efter varje lunch för att identifiera varför det blev mat kvar på tallriken:  Är du mätt och var maten god?

– Jag har märkt att eleverna har börjat tänka mer kring maten nu. Samtidigt är det viktigt att få in det i ett större sammanhang. Vi måste fortsätta att prata om hållbarhet och klimatpåverkan för att få en djupare förståelse, säger Abeer Hamad och tillägger:

– Vi hoppas att vårt deltagande kommer att bidra till forskningen. Vi är inte ensamma utan det är många skolor som har deltagit. Det här är en bra början för att minska matsvinnet.