Svinnkollen. I appen kan elever och läraren Abeer Hamad se resultat av sitt deltagande i projektet. Foto: Privat

App fick elever att minska matsvinnet

Är du mätt och var maten god? De frågorna fick femmorna på Backegårdsskolan i Bergsjön svara på när de deltog i ett forskningsprojekt för att minska matsvinn i skolan.

  • Publicerad 11:36, 2 dec 2020

Vi måste fortsätta att prata om hållbarhet och klimatpåverkan.

Fota maten. Foto: Privat

Femmorna på Backegårdsskolan i Bergsjön har tillsammans med andra skolor runt om i landet gjort en insats för att minska matsvinnet genom att delta i Svinnkollen.

Det handlar om ett medborgarforskningsprojekt där forskare vill ha hjälp att testa en ny app för att minska svinnet i skolan.

– Våra elever tyckte det var jätteroligt att vara med. Vi pratade först om syftet och varför det är viktigt att delta, säger Abeer Hamad, förstelärare NO/MA på Backegårdsskolan.

Fota tallrik före och efter

Uppdraget för eleverna innebar bland annat att fotografera maten på sina tallrikar och ange vilken mat som syns på bilderna – till exempel köttbullar, potatismos och broccoli för att träna appens artificiella intelligens på att känna igen olika slags mat.

Femmorna skulle även fotografera sin lunchtallrik före och efter de ätit, vilket fick appen att automatiskt räkna ut hur stort svinnet är. 

Är du mätt?

De fick även besvara två frågor efter varje lunch för att identifiera varför det blev mat kvar på tallriken:  Är du mätt och var maten god?

– Jag har märkt att eleverna har börjat tänka mer kring maten nu. Samtidigt är det viktigt att få in det i ett större sammanhang. Vi måste fortsätta att prata om hållbarhet och klimatpåverkan för att få en djupare förståelse, säger Abeer Hamad och tillägger:

– Vi hoppas att vårt deltagande kommer att bidra till forskningen. Vi är inte ensamma utan det är många skolor som har deltagit. Det här är en bra början för att minska matsvinnet.

Eleverna läser av resultat i Svinnkoll-appen. Foto: Privat

Så här mycket mat slängs:

Närmare en tredjedel av all mat som produceras slängs.

Under 2018 uppstod sammanlagt 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige, vilket motsvarar i genomsnitt 133 kilo per person.

Källa: Naturvårdsverket

Svinnkollen, ForskarFredags massexperiment 2020, deltar forskare från KTHHögskolan Dalarna och företaget Consupedia tillsammans med elever och lärare.

Visa merVisa mindre

Nöjda. Eleverna och läraren Abeer Hamad är glada att de deltog och bidrog till forskningen. Foto: Privat.

Vad är medborgarforskning?

Medborgarforskning handlar om att allmänheten, alltså personer som inte är forskare, hjälper forskare att undersöka olika frågor.

Det vanligaste är att hjälpa forskare att samla in och/eller granska stora mängder data, i en omfattning som inte skulle vara möjlig för forskaren på egen hand.

Det kan exempelvis innebära att rapportera in observationer av växter eller djur, transkribera gamla brev eller klassificera bilder av galaxer. Medborgarforskning kan även handla om att gemensamt formulera forskningsfrågor, prova ut metoder och sammanställa eller kommunicera resultat.

Visa merVisa mindre

Fot. Eleverna skulle fota tallriken före och efter måltiden. Foto: Privat