Anmäl. NU kan du anmäla felparkerade elsparkcyklar. Foto: Mostphotos/ Birgitta Åstrand

Appen som sätter press på elsparkcykel-företagen

Allt för många felparkerade elsparkcyklar fick Oscar Léman och Andreas Carlsson att skapa appen Felsparkerad. Nu kommer den till Göteborg.

  • Publicerad 11:30, 10 aug 2020

Vi vill uppmana folk att göra rätt.

Andreas Carlsson och Oscar Léman. Foto: Privat

Sedan elsparkcyklarna gjorde sitt intåg i Göteborg har åsikterna kring åkdonen gått i sär bland göteborgarna. Somliga älskar dem och använder dem medan andra ser flera problem som kommit med sparkcyklar som legat slängda mitt på gatan och i flera fall till och med i kanalen.

Och i dag är det. inte bara ett elsparkcykel-företag som tar plats på Göteborgs gator.

Oscar Léman och Andreas Carlsson fick nog och lanserade appen Felsparkerad, först i Stockholm men nu även i Göteborg, för att sätta press på de olika aktörerna i staden.

– Vi kände att någon behövde ta ett större ansvar och hoppas att beslutsfattarna inom staden kan sätta press på de olika aktörerna så att de utvecklar sina egna tjänster. Det borde ligga i aktörens och kommunens intresse att endast kunna parkera sparkcyklarna på ett miljö- och trafiksäkert sätt, säger Oscar Léman, initiativtagare till Felsparkerad.

I dag är det krångligt att anmäla felparkerade sparkcyklar. Alla aktörer har egna sätt att rapportera där du ska ange fordonets ID-nummer och andra svåråtkomliga uppgifter. Men appen Felparkerad förenklar proceduren så att vem som helst kan rapportera in felparkerade sparkcyklar.

Framgång i huvudstaden

Felsparkerad lanserades i Stockholm för snart tre veckor sedan och fick på några dagar in över 10 000 rapporteringar som gick till trafikkontoret vid Stockholm stad samt den aktuella aktören.

– Till en början var Stockholm stad kritisk till vår tjänst då de fick in tusentals rapporteringar de första dagarna. Men efter en dialog med trafikkontoret önskade de att ändå få behålla sin avisering när en sparkcykel blir rapporterad, troligtvis för att de såg att problemet var större än de anat, säger Andreas Carlsson.

Uppmanar att göra rätt

Samtidigt understryker de att de inte har något emot elsparkcyklarna i sig.

– Vi anser att sparkcyklarna är ett väldigt bra och smidigt färdmedel. Vi är verkligen inte ute efter att jaga någon som gör fel - vi vill uppmana folk att göra rätt. Dock känner vi att det inte finns någon infrastruktur kring sparkcyklarna och det är oklart vem som ska ta ansvaret över laddstationer och parkeringsplatser, avslutar Andreas Carlsson.