Är det dags för kockarna att slå in skägget?

”Ingen bar skäggskydd”, anmärkte en livsmedels­inspektör efter en kontroll häromveckan. Med tanke på att ansiktsbehåringens popularitet tycks bestå kan man fråga sig om tygstycket är den nya plasthandsken. Måste trendkockarna börja slå in sina skägg?

  • Publicerad 17:13, 6 okt 2016

Det var efter en rutinkontroll på en restaurang i centrala Göteborg som den kommunala livsmedelsinspektören torrt konstaterade att ”flera i personalen hade skägg, varav några hade längre skägg, men ingen bar skäggskydd”.

– Den där hygiengrejen dementerade ju en hudterapeut som var med hos Skavlan. Du har mer bakterier i ansiktet ifall du inte har skägg.

Köket fullt av skägg

För de kulinariskt intresserade göteborgarna är 32-åringen Johan Malm ett bekant skäggigt ansikte. Förutom att han nyligen vann VM i ostronöppning för andra gången driver han restaurang Gabriel i Feskekörkan.

Där är köket inte bara fullkomligt öppet för insyn; det är också fullt av långhåriga samt mer eller mindre skäggiga kockar.

– Skulle jag få en anmärkning hade jag sagt som när jag inte fick ha klocka: ge mig vite då, säger han. En restaurang kan inte göra alla nöjda, då vänder man ju kappan åt alla håll.

Johan Malm har stött på en och annan inspektör i sina dagar. Restaurangen med änglanamnet tog han över efter sin pappa (”ursprungligen från Sveriges bibelbälte”) och han är därutöver inblandad i två andra göteborgska matställen.

– Det är så klart bra att inspektörer finns. Men om man sköter allt till fullkomlig perfektion – då får man betyget ’tjänlig’. Det är talande tycker jag, säger Johan Malm.

Han berättar om en sejour som kock på Dominikanska Republiken, där invånarna lärde honom att välja fisken med flest flugor kring sig eftersom det signalerar färskhet. Hygientänket har han i blodet, förklarar Johan, men den gängse uppfattningen kring renlighet har nog gått överstyr.

– Se bara på alla allergier barn får numera. Jag tror vi städar oss till problem, säger han. Om jag såg kökspersonal i värsta skyddsmunderingen hade jag undrat vad de skyddade sig från.

Ansiktsbehåringen är inget statement, menar Johan Malm. Han har haft skägg sedan det gick att odla och, understryker han med glimten i ögat, innan det blev trendigt.

Enligt Johan brukar skägg modell längre inte heller gå hem hos damerna. Dessutom lockar det till sig märkliga förfrågningar på krogen.

– Det händer jätteofta att killar inne på toaletten frågar om de får känna. Så konstigt.

”Fula killars andra chans”

Visserligen finns där fördelar också. Till exempel behövs inte den annars obligatoriska ansiktsmasken när han jagar. Men vore det ändå inte mer praktiskt att vara renrakad?

– En barberare jag känner brukar säga att skägg är fula killars andra chans, haha. Men jo, jag är väl fåfäng. Fast vad är fåfänga egentligen? Det är väl alla på något sätt.

Vi är GBG