RETORIK. Kan tanken försätta berg? Det är frågan Jenny Jernberg Ralphsson ställer sig denna vecka. Foto: Markus Andersson/Mostphotos

Är du rädd för att göra bort dig?

Kan tanken försätta berg? Ja, det är kanske något bildligt talat, men det ligger något i det uttrycket. Vi påverkas mer än vi kanske tror av våra tankar.

  • Publicerad 10:28, 9 okt 2019

Jag har i tidigare artiklar pratat om kroppsspråket och hur man påverkas av dålig hållning för att ta ett exempel. Genom att tänka mindre bra tankar om dig själv kommer ditt kroppsspråk också att påverkas. Tanke och kropp sitter liksom ihop. Kroppsspråket spelar en stor roll av det vi kommunicerar.

Därför vill jag i denna artikel prata om vikten av att mata dig med tankar som stärker dig inför ett viktigt framträdande eller möte.
När den där malande rösten börjar i huvudet om att du kanske inte kommer fixa det, eller att du inte är tillräckligt bra osv rekommenderar jag att du trycker på stoppknappen och ställer dig frågan på vilket sätt hjälper dig dessa tankar?

Tidigt i våras följde jag en serie på SVT som heter Elitstyrkan. I den fick man följa vanliga människor som skulle tränas för att platsa i Gröna baskrarnas förband i USA. Det var en väldigt tuff träning och människor som var tillsynes vältränade fick kämpa rejält för att klara av testerna. Det slutade med att de flesta inte klarade det. För många av dem blev det för psykiskt påfrestande. De som klarade det var kanske inte de med bäst fysik, utan med starkast psyke. Det som blev tydligt och berörde mig i den serien var hur stor roll våra tankar spelar för de utmaningar vi tar oss an och klarar av.


Detsamma gäller när det kommer till att hantera nervositet eller för oss utmanande situationer. Tankarna är en viktig komponent som kan avgöra om ditt framträdande blir lyckat eller inte.

När du väl tagit ett steg tillbaka är det dags att börja titta nyktert på situationen och fylla dig med stärkande och realistiska tankar.
Vad består din rädsla av? Är du rädd för att göra bort dig? Vad behöver du för att känna dig trygg? När du ringat in din rädsla eller nervositet kan du börja arbeta med tankarna. Hur kan du lösa den situationen som du är rädd för, om den skulle uppstå?

Genom att ha en plan för hur du ska gå till väga, kommer du med stor sannolikhet att känna dig lugnare.

Det handlar bland annat om att bestämma sig för att du ska klara av den här situationen som du har framför dig. Beslutsamhet är en stark drivkraft och kan ta dig långt.


Om vi tittar på några av de största talarna genom tiderna som Martin Luther King, Malala Yousafzai, eller vår egen Olof Palme, har de alla gemensamt en stark beslutsamhet och drivkraft. Det kommer avspegla sig i hur du framför ditt budskap och vad du sänder ut till mottagaren.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57