Arash stoppade matsvinnet med ny lag

Han tvingade fram en ny lag mot matsvinn i Frankrike. Nu tilldelas Arash Derambarsh Göteborgspriset Win Win Sustainability Award på en miljon kronor.

  • Publicerad 07:57, 31 okt 2019

Tack vare lagen räddar vi varje år 10 miljoner måltider.

Några och tjugo år gammal stod han hungrig och fattig i en kö till McDonalds utanför Paris klockan sex på eftermiddagen. Tanken var att det skulle bli hans mål för dagen.

– Men kassörskan nekade mig och påstod att jag inte hade några pengar på kortet och tvingade mig att ställa mig åt sidan, säger Arash Derambarsh, 40 år, politiker, jurist och miljöaktivist.

– Det handlade alltså om en måltid på 6–7 euro, som jag inte hade råd med. Det var en total förnedring. Då jag går därifrån ser jag folk utanför en matvarukedja som letar i soporna efter mat som helt färsk har kastats. Jag sa till mig själv att det inte kan vara rimligt att den slängs och där började jag göra uppror mot det.

Enträget arbete

Arash Derambarsh är i Göteborg för att föreläsa och dessutom hämta Göteborgspriset Win Win Sustainability Award på en miljon kronor. Anledningen är att hans enträgna arbete sedan 2016 har blivit en lag i Frankrike mot att fullt fungerande mat slängs. Det i sin tur har gett möjlighet för råvaror och matprodukter, som tidigare gick direkt i soporna, att tas om hand av välgörenhetsorganisationer.

– Tack vare lagen räddar vi varje år 10 miljoner måltider. Detta motsvarar en ökning av matdonationer med 22 procent. Det är vår skyldighet att stoppa matsvinnet för att förhindra fattigdom och rädda vår planet, säger Arash Derambarsh.

Svår uppväxt

Han berättar om hur han vuxit upp under svåra omständigheter. Men också om hur han, som iranskättad fransman, tagit chansen att förverkliga den franska drömmen.

– Jag är tacksam för att jag vuxit upp i ett land där jag haft möjlighet till utbildning, demokrati och att kunna påverka, säger Arash Derambarsh.

Han visar en bild från förra året, då han märkbart rörd äntligen har gjort klart med sin juristutbildning. Det tog sin tid.

– Jag var en besvärlig elev och blev utkastad nio gånger, säger han.

Inte färdig

På vägen har han samtidigt jobbat mot matsvinnet och som politiker. Något han ännu inte är färdig med.

– Från att ha jobbat i föreningar för att göra uppror mot systemet med matsvinn började jag arbeta med det politiskt. Som folkvald gick allt snabbare. Jag slutar med politiken den dag jag har lyckats driva igenom en lag i Europa mot matsvinn, förklarar Arash Derambarsh frankt.

Matsvinnet ökar

Men det är samtidigt logiskt. Hemma vid matbordet hörs mantrat om att man ska äta upp och att man inte ska ta mer mat än vad man orkar. Ändå ökar matsvinnet.

– Det är ett problem och svårare när frågan hamnar utanför hemmet. Det är därför som jag har jobbat för att det skulle bli en lag. Det är det enda sättet att komma åt frågan, säger han och visar via en skiss hur kedjan av matproduktion går från bonden, distribution, återförsäljare och till mathandeln och restaurangerna. Där de sista länkarna i kedjan också är där de stora pengarna hamnar.

– Men nu bötfälls de matföretagen och restaurangerna som inte tar hand om svinnet. Fast jag vill betona att jag inte har varit ensam om frågan. Det finns organisationer som jobbat i över 30 år med det här.

Arash Derambarsh

Är: 40 år, jurist, politiker och miljöaktivist, bor i Courbevoie strax utanför Paris. Han har genom sitt enträgna arbete mot matsvinn drivit igenom en lag i Frankrike som sedan 2016 förbjuder att mat slängs.

Aktuell: För Göteborgspriset Win Win Gothenburg Sustainability Award på en miljon kronor, som delas ut 31 oktober vid en ceremoni på Göteborgsoperan. Med stöd hos organisationer som franska Röda Korset, FNs World Food Programme och Action Against Hunger har Arash Derambarsh startat en namninsamling om att en lag liknande den i Frankrike ska vara en del av Europakommissionens kommande strategi för en cirkulär ekonomi. Insamlingen har i nuläget 1,5 miljoner underskrifter.

Win Win Göteborgspriset för hållbar utveckling

Är: Ett av världens främsta miljöpriser och har delats ut sedan 2000. Bland pristagarna finns Gro Harlem Brundtland, Al Gore, Kofi Annan, Park Won Soon och Margot Wallström. 2019 års pris går till Arash Derambarsh.

Motiveringen: "Livsmedelsförsörjningen är inte bara grundläggande för vår överlevnad utan har också ett av de största avtrycken på vår globala miljö. Den bär också på en av de svåraste globala paradoxerna att lösa – att en tredjedel av den mat som produceras slängs eller går till spillo, samtidigt som människor går hungriga. Årets pristagare har inte bara lyckats peka på denna svårlösta paradox och grundläggande orättvisa utan genom drivkraft och handling skapat konkreta åtgärder som innebär verklig förändring. Arash Derambarshs idéer, initiativ och idoga arbete för att minska matsvinnet har resulterat i en lagändring i Frankrike som förbjuder franska matbutiker och restauranger att slänga eller förstöra mat som inte går att sälja. Lagen tvingar dem istället till att samarbeta med välgörenhet eller 'food banks' så att maten kommer behövande till godo. I FN:s globala mål ingår att till år 2030 halvera det globala matsvinnet längs hela livsmedelskedjan. För att uppnå målet krävs inte bara en attitydförändring på konsumentnivå utan också systemförändringar som den franska lagen om matsvinn. Arash Derambarshs arbete har inspirerat människor världen över och bidragit till att lyfta frågan om matsvinn på den globala agendan. Hans exempel visar att det är möjligt att göra skillnad och ta konkreta steg i en hållbar riktning vad gäller matsvinn."

Vi är GBG

    Vi är GBG