Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg. Foto: Polisen (arkvibild)

Arbetet mot kriminella släktnätverk prisas

40 fängelsedomar och ökad trygghet. Nu prisas polisen i nordost och stadsdelen Angered för sitt brottsförebyggande arbete för att motverka kriminella släktnätverk i området.

  • Publicerad 10:32, 21 okt 2020

Det långsiktiga målet är att främja demokratin genom att hindra påverkan på våra samhällssystem.

Det handlar om Insats Tickan och projekt Otillåten påverkan som är årets vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA), meddelar Brå.

Strategin för insats Tickan har bland annat varit att involvera flera brottsbekämpande myndigheter – skola, socialtjänst, Kronofogden, Tullen, Skatteverket och Arbetsförmedlingen  – för att komma åt den dolda brottsligheten i lokalpolisområdet.

– Alla utredningar där nätverket varit inblandade prioriterades och handlades skyndsamt inom polisenför att minska risken att vittnen och målsäganden skulle dra sig ur utredningarna, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg i ett uttalande.

Han fortsätter:

– Insatsen har bland annat resulterat i över 40 fängelsedomar, men framförallt i ökad trygghet i området och högre tillit till Polisen,

Större problem

Kommunens projekt Otillåten påverkan har fokuserat på den påverkan som parallella samhällsstrukturer haft på personalen och på lokalsamhället i stadsdelen. Ett problem som har visat sig vara mer utbrett än vad som tidigare varit känt.

– Flera åtgärder har satts in för att rusta personalen för att kunna stå emot och förebygga otillåten påverkan från parallella samhällsstrukturer. Det långsiktiga målet är att främja demokratin genom att hindra påverkan på våra samhällssystem, säger Lisa Pedersen, trygghetschef på stadsdelsförvaltningen i Angered.

Priset delas ut av justitieminister Morgan Johansson i Hammarkullen 21 oktober.

European Crime Prevention Award (ECPA)

Årests tävlingen har tema brottsförebyggande arbete i parallella samhällsstrukturer, med särskilt fokus på klan- och familjebaserad organiserad brottslighet – ett tema som i år valts av Tyskland, som också arrangerar den europeiska, digitala, finalen.

Källa: BRÅ