Arenachefen ser fram emot en konsertsommar
Redan som sex-åring gjorde han sitt första besök på Ullevi. Då som knatte och för fotbollsspel. Nu är arenan – med Got Events åtta andra i Göteborg – Henrik Jutbrings arbetsplats.
- Nyheter
- Publicerad 16:30, 10 apr 2022
De stora, gemensamma upplevelserna är viktiga.
Henrik Jutbring är uppvuxen på Näset i en syskonskara om tre, där han är storebror till Kitty, tre år yngre, och Jonas, hela tolv år yngre.
– Som 12-åring fick jag öva mig på blöjbyten redan då. Jag har en väldigt nära relation till honom och vi har hittat på mycket tillsammans. Jag fick tidigt ett slagsföräldraansvar, säger han, fyrbarnsfar i dag.
Länge var det idrotten som var i fokus för Henrik Jutbring. Först fotboll. Sedan handboll, där han spelade i Heid och Västra Frölunda så högt upp som i division I ett par säsonger. Parat med det var han en kalenderbitare av rang.
– Jag var enormt fotbollsintresserad från 6 år och framåt. Det inföll med Blåvitts framgångar på 80-talet. Med det intresset började jag lyssna på Sportradion, där det ju spelades musik. Bland annat låtar av Beatles.
Blev helt golvad
På högstadiet byttes tabellstudierna allt mer ut mot musikintresset. När han var på en konsert med Göteborgsbandet Lenny Pane, länge ett av världens främsta Beatlesgrupper, blev han förtjust.
– På grund av åldern höll jag på att inte bli insläppt på Jungman Jansson första gången jag skulle höra bandet. Efteråt pratade jag med killarna, för jag hade blivit helt golvad.
Onekligen väckte den då 18-årige Henrik Jutbring både förtroende, för dagen efter ringde bandet upp honom för att fråga om han ville bli deras manager. Det blev ett uppdrag på tio år som tog honom från landsortsspelningar i Sverige till konserter i både Tokyo och Liverpool. Då hade Henrik Jutbring samtidigt läst företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg och vid millennieskiftet börjat på Göteborg & co där han jobbade med att utveckla musikstaden.
– Det var en speciell epok. En skola för mig, säger han om perioden som omfamnade både nationella och internationella artistbesök parat med mästerskap som EM i friidrott 2006.
– Jag fick själv boka artister och även lära känna branschen. Det arrangemanget vi då gjorde i Frihamnen kan ses som en förlaga till Way out West.
Jo, Henrik Jutbring hade ett finger med i spelet till att den populära festivalen slutligen hamnade i Slottsskogen.
– Jag såg hur banden bokstavligen flög över Göteborg på väg till Øyafestivalen i Oslo, en festival som bokningsbolaget Luger samarbetade med.
Ett besök med bokningsbolaget i Slottsskogen under EM-festen 2006 blev en dörröppnare. Luger blev förtjusta i platsen. Det blev Göteborg istället för Stockholm och i augusti 2007 hölls första Way out West.
– Det var inledningsvis svårt att etablera festivalen och vi möttes av stor skepticism i branschen, minns Henrik Jutbring.
Men i takt med bokningar med toppnamn landade debutåret på 18000 sålda biljetter till festivalen, som nu har ett rekord på 34000 sålda biljetter.
Forskning och utveckling
2009 lämnade Henrik Jutbring evenemangsjobbet för forskning och utveckling inom Göteborg & co. 2012 började han forskarstudier med sikte mot avhandlingen "Social marketing through events" , som avklarades 2017. Den gav i sin tur en ny utmaning med arbetet med hållbarhetsfrågor och innovation inom Göteborgs stad.
Sedan i höstas är han ny chef för evenemang på evenemangs- och arenabolaget Got Event och ser fram bland annat fram emot konserterna på Ullevi.
– De stora, gemensamma upplevelserna är viktiga. De skapar ett socialt kitt, säger han som hoppas kunna väva in hållbarhetsfrågor även i sin nya tjänst.