Krematoriet på Kvibergs kyrkogård är årets bästa byggnad. Foto: Bert Leandersson

Årets bästa byggnad – ett krematorium

Det blev Göteborgs krematorium på Kvibergs kyrkogård som under fredagen utsågs till årets bästa byggnad.

  • Publicerad 14:00, 14 dec 2018

Tolv hus var nominerade. I dag presenterades vinnaren, och det blev Göteborgs krematorium som fick priset från Per och Alma Olssons minnesfond.

Läs också: De kan bli årets bästa byggnad i Göteborg

– Vi är väldigt glada som en liten byggaktör att uppmärksammas på det här sättet, säger Roger Olausson som är byggansvarig på Svenska kyrkan i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det här är ju en väldigt speciell byggnad som både är en arbetsplats men också en officiell byggnad. Fler och fler närvarar vid kremeringar, och då är det viktigt att det är en byggnad som det är behagligt att vistas i.

I motiveringen skrivs ”på håll, en avskalad monolit i grå betong, en offentlig byggnad värdig uppgiften att möta besökaren i livets svåraste stunder”.

Arkitekten Erséus arkitekter vill också lyfta fram byggnadens många funktioner.

– Det är en ceremoniell byggnad. Den ska ha värdighet, men också rationalitet samt rymma en god arbetsmiljö, säger Peter Erséus.

Krematoriet invigdes i november förra året och togs i bruk i år.

Hela juryns motivering

Årets vinnare av Per och Alma Olssons pris spänner över hela skalan, från det storlaget monumentala till det finstämt sirliga.

På håll, en avskalad monolit i grå betong, en offentlig byggnad värdig uppgiften att möta besökaren i livets svåraste stunder. I avskedet från en nära anhörig. På närmare håll tecknar sig fasaderna som skulpterade konkava skärmar, där de prefabricerade väggelementen gjorts till veckade flortunna ark. Det är ett säreget spel mellan kraft och tyngd å ena sidan och sinnlighet och experimentlusta å andra. Interiören är genomtänkt i material och detalj och hela byggnadsverket är utfört med stor precision och utstrålar just den värdighet som situationen kräver. Resultatet är en arkitektur, som lyckas vara både storslagen och intim, både tidlös och tydligt förankrad i nuet.

Visa merVisa mindre

Per och Alma Olssons fond

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som donerade 100 000 kronor till Göteborgs stad att via en fond varje år delas ut till "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav".

Juryn som består av fem ledamöter utnämns enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundets i Göteborg avdelning för husbyggnadskonst, men vem som helts kan nominera en byggnad.

Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra. Bland de senaste årens pristagare har vi Däckhusen, Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås och Kville saluhall.

Källa: Göteborgs Stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11