Årets byggnad finns i Guldheden

Bostadsrättsföreningen Viva i Guldheden är årets byggnad i Göteborg. Under onsdagen delades priset ut från Per och Alma Olssons fond.

  • Publicerad 14:01, 10 dec 2019

Om juryn

Juryn som utser vinnaren består av fem ledamöter och utnämns enligt testamentet av kommunfullmäktige, byggnadsnämnden, kulturnämnden och Tekniska samfundets i Göteborg, avdelning för husbyggnadskonst. Vem som helts kan nominera en byggnad.

Juryn för årets pris har bestått av: Ann Catrine Fogelgren utsedd av kulturnämnden, Mikael Wallgren och Peter Nyström utsedda av kommunfullmäktige, Mattias von Geijer utsedd av byggnadsnämnden samt Mattias Gunneflo utsedd av Tekniska samfundet. Då det visat sig att representanten utsedd av Tekniska samfundet, Mattias Gunneflo, varit starkt engagerad i ett av de nominerade förslagen har han i samförstånd med övriga juryn valt att inte delta i bedömningen och den fortsatta diskussionen och beslut om pristagare och eventuella hedersomnämnanden.

Visa merVisa mindre

Totalt var 12 byggnader nominerade till priset. Under tre dagar reste juryn runt och träffade de olika byggherrarna och arkitekterna som fick berätta om bakgrunden till de olika husen.

Tolv nominerade: Här är stans bästa byggnader

Under tisdagen tillkännagavs vinnaren – Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden. Byggnaden på Dr Allards gata i Guldheden har totalt 132 lägenheter som färdigställdes förra året.

I motiveringen skriver juryn att ”som en naturlig fortsättning på folkhemmets bostadsbyggande tar de plats bredvid Guldhedens klassiker”.

– Vi i juryn var framförallt imponerade av projektets genomgående höga kvalitet och nivå i så många aspekter - allt från arkitekturen till överskottsenergin. Det här var något klart utöver det vanliga, och vårt beslut var enhälligt, säger Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad och en av juryns medlemmar, i en kommentar.

Priset delades ut av kommunfullmäktiges ordförande och prispengarna på 5 000 kronor kommer från Per och Almas fond. I testamentet står att priset ska gå till "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav."

– Det är lite gammaldags men man kan säga att det ska vara estetiskt och praktiskt. Gärna ett gott exempel som många kan se, att det ligger tillgängligt för allmänheten, säger juryns sekreterare Torbjörn Borglin som är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

Även om prissumman är förhållandevis låg beskrivs priset ofta som Göteborgs finaste arkitektpris.

– Det finns andra större arkitektpris som exempel Kasper Salin-priset som delas ut av Sveriges Arkitekter, men där kommer de nominerade från hela landet, säger Torbjörn Borglin.

Varje år ger juryn också ett hedersomnämnande, i år till Polestars huvudkontor på Hisingen.

Hedersomnämnandet gick till Polestars huvudkontor på Hisingen. Foto: FELIX GERLACH

Juryns motiveringar

Pristagare: Bostadsrättsföreningen Viva
”Som en naturlig fortsättning på folkhemmets bostadsbyggande tar de plats bredvid Guldhedens klassiker. Byggnadernas uttryck är otvivelaktigt modernt, genomfört med precision i detaljen och omsorg i mötet med marken och himlen. Sluttningens dramatiska förutsättningar förvaltas väl i byggnadernas volymer och med stor känslighet i bostadsgårdarnas arkaiska skönhet. Ambitionen att bygga för framtiden är tydlig i energilösningar, upplåtelseformer och mobilitetssätt. Bostäderna är välstuderade och kan varieras efter växlande behov. Sekvensen från det gemensamma till det privata, från loftgången till sovrummet, ger kvaliteter utöver det vanliga. För att med stor omsorg omhänderta en plats och skapa stor byggnadskonst tilldelas Bostadsrättsföreningen Viva priset ur Per och Alma Olssons fond för år 2019.”

Hedersomnämnande: Polestar
”På Hisingen i Volvoland har en ny stjärna tänts. Det pånyttfödda huvudkontoret för Polestar lyser som ett utropstecken bland de i övrigt ganska anonyma byggnaderna i omgivningen. På ett mycket skickligt sätt har arkitekt och byggherre förvandlat en befintlig alldaglig kontorsbyggnad till en liten juvel som visar på nytänkande och kreativitet. Med tanke på den mycket koncentrerade tidplanen och en begränsad budget är det verkligen en fantastisk prestation som här har genomförts

Visa merVisa mindre

Pristagare BRF Viva, byggaktör Riksbyggen, arkitekt Malmström Edström. På bilden från vänster Håkan Eriksson, kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande, Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Göteborg, Riksbyggen och Andreas Norrman, arkitekt Malmström Edström. Foto: Patrik Centervall/Göteborgs Stad

Per och Alma Olssons fond

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs Stad. Dels skulle en summa pengar gå till att köpa in konst till Göteborgs folkskolor, och dels skulle 100 000 kronor användas till att årligen dela ut pris till förra årets bästa byggnad. Eller som det står i testamentet: "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav". Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra. Bland de senaste årens pristagare finns Däckhusen, Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås, Kville saluhall och Göteborgs krematorium.

Visa merVisa mindre

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20