Anna Månsson Nylund på Landamäreskolan är Årets Svensklärare Foto: Foto: Alva Bergland

Årets Svensklärare finns på Hisingen

Anna Månsson Nylund på Landamäreskolan fick en chock när personen i telefonen sa att hon blivit ”Årets Svensklärare”. Med ett amerikanskt förhållningssätt till språkundervisning står hon ut som lärare och vill ingjuta ett självförtroende hos eleverna.

  • Publicerad 10:05, 7 jun 2020

Det är en demokratifråga.

Om Anna Månsson Nylund

Yrke: Lärare på Landamäreskolan.

Bor: Guldheden.

Läser: Lyssnar på deckare, men läser helst romaner.

Lyssnar på: Modern musik, förmodligen sånt som mina barn lyssnar på.

Skidbacke eller sandstrand?: Sandstrand!

Visa merVisa mindre

Anna Månsson Nylund halkade in på lärarutbildningen av en slump och på den vägen blev det. Nu kan hon inte se sig själv göra något annat än att undervisa.

– Det som är det bästa med jobbet och det som motiverar mig dagligen är barnen. De är fantastiska att jobba med, säger Anna Månsson Nylund.

Det förhållningssätt som de jobbar utifrån på Landamäreskolan och då även i Anna Månsson Nylunds undervisning är hämtat från Teachers College i New York. Det handlar i stora drag om att undervisa i korta minilektioner och arbeta strukturerat med att eleverna är språkligt aktiva på lektionerna.

– Om vi till exempel ska jobba med miljöbeskrivningar, då visar jag först i min egen text och sedan får barnen pröva, först tillsammans med sin ”pratkompis” och sedan på egen hand, säger Anna.

En demokratifråga

För Anna Månsson Nylund handlar denna typ av undervisning om mer än att utvecklas språkligt. I det långa loppet handlar det om förmågan att påverka samhället.

– I förlängningen handlar det om att vara en samhällsmedborgare som kan vara med och påverka. Det är en demokratifråga tänker jag, säger Anna och tillägger:

– Att ge barnen möjlighet att tro på sin förmåga att påverka i samhället är jätteviktigt, det är något jag brinner för.

På Landamäreskolan i Biskopsgården trivs Anna bra. Hon berättar att hon möts av en positivitet hos eleverna här, som inte finns överallt.

– Barnen här är så glada och det är sällan man möts av gnäll eller ”jag vill inte”. Det är härligt.

Trots den press och stress som läraryrket kan föra med sig, väger de positiva aspekterna upp.

– Hur jobbigt det än kan kännas i yrket väger de stunder när barnen äntligen förstår, upp. Att nå fram till någon och se personen utvecklas, det är det bästa som finns, säger Anna Månsson Nylund.

Svenska Akademiens svensklärarpris

Priset instiftades 1987 och går under beskrivningen: "Tilldelas lärare som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen." Dessutom tilldelas de skolor där pristagarna arbetar 30 000 kronor vardera. Detta är avsett att stärka svenskämnet och uppmuntra elever och lärare på skolan.

Källa: Svenska Akademien

Vi är GBG