Fynd. Soluret uppskattas vara äldre än Skansen Lejonet. Foto: Christina Rosén/Paul Wallén

Arkeologiska fyndet i Västlänkens spår

Vid de arkeologiska utgrävningarna vid Skansen Lejonet har ett flera hundra år gammalt solur hittats. – Att man bygger järnvägstunneln är den direkt orsaken till att vi gör de här utgrävningarna nu, säger arkeologen Christina Rosén.

  • Publicerad 18:00, 18 feb 2019

Långt innan Skansen Lejonet byggdes i slutet av 1600-talet låg en annan befästning på samma plats. Det är där arkeologerna nu gräver innan Västlänkens deletapp Centralen kan påbörja sina arbeten i området.

"Byggdes som ett Utopia"

Förra veckan gjorde arkeologerna ett ovanligt fynd - ett flera hundra år gammalt solur.

– Det låg på golvet i ett rum vi gräver ut. Alltså inte i Skansen Lejonet utan i fästningen som ligger under och nedanför, säger Christina Rosén, arkeolog från Arkeologerna, Statens historiska museer.

Soluret uppskattas härstamma från sent 1500-tal eller tidigt 1600-tal vilket alltså gör det äldre än Skansen Lejonet.

– Det var murbruk på baksidan, så förmodligen har det suttit inmurat i väggen på utsidan av fästingen. Den är jättefin! Själva plattan är väldigt välbevarad, säger Christina Rosén.  

Arkeologerna förvarar nu soluret i väntan på att någon konservator ska rengöra det. Efter det hamnar det i Stadsmuseets samlingar.

Christina Rosén berättar att den här typen av arkeologiska fynd är ganska ovanliga och det var oväntat att den dök upp.

– Det som är roligt nu är att vi börjar få en ganska bra bild över hur fästningen var uppbyggd. Innan vi började gräva här visste man så otroligt lite om den gamla borgen. Nu lär vi oss mer och mer om hur man klädde sig, vad man åt och så vidare. Här om dagen hittade vi flera tappkranar som suttit på öltunnor. Vi vet redan från andra fynd att de förbrukade ganska mycket öl i fästningen, säger Christina Rosén.

Hade de här fynden upptäckts om det inte vore för Västlänken?

– Alla fornlämningar är skyddade enligt lag. Om man inte ska göra något på platsen så ligger de ju kvar. Men att man bygger järnvägstunneln är den direkta orsaken till att vi gör de här utgrävningarna nu, säger Christina Rosén.