Arkitekten: "Att bygga en replika är ointressant"

Omsorgsfullt utvalda detaljer och rätt proportioner är nyckeln till en attraktiv byggnad. Inte stil. Det menar arkitekten och professorn Kajsa Crona som anser att debatten om den nya arkitekturen i Göteborg har landat fel.

  • Publicerad 05:30, 27 jun 2022

“Det ska vara vackert". “Inga lådor”. “Gärna klassiskt”. Det är åsikter som ekar i debatten om arkitekturen i Göteborg. Nybyggen har blivit en het valfråga. 

Politikerna vill gärna lägga näsan i blöt och menar att göteborgarna ska få tycka till om nya prestigebyggen.

Men att prata stil och kräva stil är farligt, menar arkitekt Kajsa Crona, kontorschef på Tengboms arkitekter och professor på Chalmers. 

– Det är mycket bättre om vi kräver omsorg och omtanke och ställer krav på genomförandet. Det är mycket fokus på klassiskt och att det likställs med fint. Det är förmodligen ett svar på att man upplever att byggnader inte byggs med tillräcklig omsorg kring detaljer.

Hon menar att en ny byggnad ska tillhöra sin plats och inspireras av närliggande kvarter – utan att se likadan ut. Därför rimmar det illa att bygga nya landshövdingehus i 50-talets Kortedala eller "klassiskt" i Frölunda.

– Att bygga en replika av något är ointressant. Varje ny byggnad ska vara en ny årsring på något befintligt. 

Vyn – från Tengboms arkitektkontor i en stenbyggnad på Stora Nygatan från sent 1800-tal – är ett praktexempel på arkitektur från olika tidsperioder. Härifrån skymtar nya höghus i Gårda. Gamla slussen och Centralstationen är precis nedanför och en bit bort tornar Läppstiftet upp sig.

– I de flesta delar av staden har vi en mix av olika tidsepoker. När vi bygger nytt ska det gå att se att det här vår tid i samklang med det gamla. 

Glimmer i teglet

Det handlar om att hitta rätt proportioner, takhöjd och hur fönster och entréer placeras i förhållande till gatan. Inte om en påklistrad fasad. 

Kajsa Crona tar ett av sina egna uppmärksammade projekt – Kronjuvelen på Eriksberg – som exempel.

– Tanken är att man direkt ska känna Eriksberg när man ser den. Det mörka teglet snackar väl med de gamla industri- och silobyggnaderna.

Hon nämner också detaljer som är svåra att upptäcka vid en första anblick.

– Det glimrar i teglet på ett speciellt sätt när man går på gatan, och från längre håll syns mönster i fönsternischerna. Och från Älvsborgsbron ser du det större rutmönstret med de höga fönstren i toppen. Det är detaljer på olika nivåer. Tänk om politikerna hade börjat prata om vikten av detaljer istället för stil! 

Visste du att..

..arkiteten Ivar Tengbom öppande Tengbom arkitektkontor redan 1906. År 2006 fyllde Tengbom arkitekter hundra år och är därmed ett av världens äldsta fortfarande aktiva arkitektkontor.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47