Nominerad. Anette Fredriksson, lärare på Askimsskolan, har chans på Guldäpplet, ett lärarpris som delas ut den 28 oktober. Foto: Privat

Askimslärare nominerad till Guldäpplet

Lågstadieläraren Anette Fredriksson har nominerats till det prestigefyllda priset Guldäpplet. I motiveringen nämns hennes framgångsrika sätt att arbeta med digitala läromedel, men även förmågan att se helheten kring barnen.

  • Publicerad 12:58, 14 sep 2021

Jag tänker mycket helhet och det gäller att få med alla bitar.

Bland de drygt 100 från hela landet som nominerats till lärarpriset Guldäpplet finns Anette Fredriksson, lågstadielärare på Askimsskolan.

Den 28 september utser en jury tre finalister och en månad senare, den 28 oktober, sker prisutdelningen i Stockholm.

– Det känns jätteroligt, jag känner mig hedrad. Samtidigt känner jag att det är väldigt många lärare som arbetar som jag.

Hon har bland annat uppmärksammats för att ligga i framkant när det gäller digitala läromedel och verktyg, något hon menar ger en variation i elevernas undervisning.

Konkret handlar det om en interaktiv tavla på väggen, så kallad smartboard, som hon använder i undervisningen, samt appar på lärplattor. Hon menar att det fungerar som ett komplement till den traditionella undervisningen.

Ser helheten

– Det handlar om att få in olika sätt att lära, man får det visuella och att man både hör och ser. När barn ska lära sig läsa finns det stora fördelar med att använda appar där man tränar på att både lyssna och se bokstaven, särskilt om man behöver extra stöd i läsningen och inte blivit fonologiskt medveten, säger Anette Fredriksson.

I motiveringen nämns även hennes förmåga att se helheten kring barnet och kedjan mellan hemmet, skolan och fritids för att maximera inlärningen.

– Jag tänker mycket helhet och det gäller att få med alla bitar och att involvera vårdnadshavarna i det vi gör i skolan. Jag och fritidspedagogen jobbar även parallellt som ett team.

Om Guldäpplet

Guldäpplet är en utmärkelse som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.

Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delning av erfarenheter.

Nomineringar görs av kollegor, skolledare och skolhuvudmän över hela landet.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne.

Priset består, förutom ett stipendium på 25 000 kronor, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta med inläggning i äkta guld.

Visa merVisa mindre

Foto: Privat

Vi är GBG

    Vi är GBG