Foto: Mostphotos

Assistansbolag med 150 anställda mister tillstånd

Falska uppgifter och kopplingar till kriminella personer. Det gör att Göteborgsbaserade assistansbolaget Luna Care mister sitt tillstånd enligt ett färskt beslut från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. "Det är inte seriöst", säger bolagets advokat Per Gunnarsson.

  • Publicerad 05:30, 4 jan 2018

Bolaget bedriver idag personlig assistens och har enligt advokat Per Gunnarsson mellan 150-200 anställda. Att Ivo nu återkallar sitt tillstånd för bolaget att bedriva stöd och vård till funktionshindrade innebär att verksamheten ska vara nedlagd redan den 10 januari. Något Luna Cares advokat Per Gunnarsson på advokatfirman Wåhlin reagerar starkt på.

– De har utrett detta sedan i februari 2017, fattar beslutet den 20 december och säger att vi man ska avveckla verksamheten på tre veckor. Under den tiden är det jul, nyår och trettondagshelg och bara några få arbetsdagar. Det är inte seriöst och det riskerar brukarnas säkerhet.

Enligt Ivo har ägaren och tillika vd:n på bolaget haft en relation med en kriminellt belastad person som dömts för att ha lurat Försäkringskassan på 34 miljoner kronor. Den dömde mannen ska enligt myndigheten ha getts inflytande över assistansverksamheten, vilket Ivo anser är allvarligt. Man vänder sig också mot att bolaget ska ha företrätts av en person som använt sig av falska personuppgifter. Först efter påtryckningar ska Ivo fått ut uppgifterna som gått till en man som förnekat att han överhuvudtaget hört talas om företaget, vilket Ivo ansett varit trovärdigt.

Den samlade bedömningen är att ägaren, som prisats för sin verksamhet, inte är lämplig att bedriva assistensverksamhet. Genom sin advokat har ägaren nu överklagat beslutet och begärt inhibition, vilket innebär att man vill att avvecklingen skjuts upp.

– Bolaget tillbakavisar Ivo:s uppgifter. Man har framgångsrikt bedrivit assistansverksamhet och brukarna är nöjda och vill vara kvar, säger Per Gunnarsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG