Åtal dröjer efter oljeutsläpp i Askimsviken

Det är snart ett år sedan det stora utsläppet av rapsolja inträffade i Sisjön och Askimsviken. Utsläppet var helt ofarligt för människor, desto värre mot djurlivet men förundersökningen går långsamt framåt.

  • Publicerad 05:30, 28 jun 2019

Efter upptäckten av en stor mängd rapsolja i Sisjön och Askimsviken startades en förundersökning om miljöbrott. Redan då stod det klart att det skulle ta lång tid innan den blev färdigställd.

Åklagaren: "Åtal efter oljeutsläpp i Askim kommer dröja"

– Det tar längre tid att utreda när det gäller bolag, det är fler personer som ska förhöras och massa dokument som ska kollas igenom. Samtidigt hanterar jag andra förundersökningar parallellt, det gäller att saker ska klaffa, säger Maria Johansson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Maria Johansson kan ännu inte uttala sig om vad som hittills framkommit i förundersökningen, däremot tror hon att den kan börja lida mot sitt slut.

– Jag vågar inte säga exakt när vi är klara, men vi betar oss fram hela tiden. Det löper på och går bra. Förhoppningsvis står den klar till hösten. Vi har redan gjort ett stort underlag och börjar närma oss slutet, säger Maria Johansson.

Oljeutsläppen ledde till fisk- och fågeldöd

Utsläppet var helt ofarligt för människor, men slog desto hårdare mot djurlivet.

– Vi ser att det blev en väldigt lokal påverkan på djurlivet i samband med oljeutsläppet 2018. Fiskdöd skedde till följd av en lägre syrehalt i vattnet och fågeldöd skedde till följd av att oljan försämrade fjäderdräktens funktion, säger Gunnar Edlund, enhetschef på avdelningen miljötillsyn, Göteborgs Stad.

Oljeutsläppet i Sisjön utreds som miljöbrott

Det är svårt att se den totala påverkan som oljeutsläppet hade på djurlivet eftersom underlag på hur det såg ut innan händelsen saknas. Man har därför inget att jämföra med.

– Tur i oturen är att det var rapsolja som släpptes ut istället för, till exempel, giftig mineralolja. En giftig substans skulle ha haft mer bestående effekter på naturen och djurlivet. Rapsoljan som släpptes ut 2018 har idag brutits ner, nu handlar det bara om att djurlivet ska återhämta sig, säger Gunnar Edlund.

Oljeutsläppet 2018. Vattnet färgades brons av den stora mängden rapsolja som släpptes ut i Sisjön och Askimsviken. Foto: Chris Ceder

Vi är GBG

    Vi är GBG