Ingen mötesplats. Studenterna på Chalmers mår dåligt av isoleringen. Foto: Stefan Winberg

Åtta av tio studenter lider av ensamheten

Åtta av tio chalmersstudenter mår psykiskt dåligt under pandemin. Många känner sig ensamma och isolerade när undervisningen sker på distans och det sociala umgänget har minimerats.

  • Publicerad 13:45, 6 dec 2020

Många nya studenter har precis flyttat hit och känner inga andra.

Studentlivet brukar vara en period i livet som de flesta minns med glädje. Det var då de upplevde galna fester och fick vänner för livet.

Höstterminen 2020 har varit något helt annat. Chalmersstudenterna har haft väldigt få – eller inga – moment i klassrummet. Istället har så gott som all undervisning skett på distans.

Hvitfeldska: ”Många har verkligen saknat skolan”

Samtidigt uppmanas alla att minska sina sociala kontakter och bara umgås med sina närmaste. På Chalmers webbsida informeras studenterna att de enbart bör ”hänga med sitt gäng” för att minimera smittspridningen.

– Men många nya studenter har ju precis flyttat hit och känner inga andra. Det betyder att de inte har något umgänge alls, säger David Welander, ordförande för Chalmers studentkår.

Ensamheten värst

Hur dåligt studenterna mår, fick studentkåren svart på vitt efter en enkätundersökning. 1 300 studenter fick frågan hur de upplever sin vardag under pandemin. Över 78 procent svarade att deras mentala hälsa hade påverkats negativt.

Enkät. Så här svarar chalmersstudenterna i studentkårens enkät. Foto: Chalmers studentkår

David Welander, ordförande för Chalmers studentkår. Foto: CFFC

Det största bekymret var ensamheten.

– De flesta studenter bor i små studentrum. Där finns ett bord där de både äter och har sin dator. De träffar inga andra överhuvudtaget, säger David Welander.

Digital jul

Nu satsar studentkåren på ett digitalt julbord för att lindra isoleringen. Den som anmäler sig till eventet kan hämta ut en jultallrik och sen lyssna på livestreamad underhållning – över Teams.

– Jag har hört från andra studentkårer att det ser ungefär likadant ut på alla institutioner. De hör samma historier som vi. Överallt finns en efterfrågan på mötesplatser.