Jonas Attenius (S) säger att han inte fick svar på hur alliansen ska säkra personalfrågan i välfärden. Foto: Jesper Hallén

Attenius (S): ”Alliansen har lärt sig sin läxa”

Jonas Attenius (S) tycker att alliansens lärt sig en läxa efter förra årets budgetkaos. ”Man kan inte stövla in och köra fritt som om man hade 51 procent när man bara har 29 procent”, säger han.

  • Publicerad 12:48, 6 nov 2020

Jag är förbluffad över ett sådant uttalande.

En reducerad budgetdebatt där bara gruppledarna fick prata gjorde processen mycket kortare än förra året. Då återremitterades alliansens budget efter påtryckning från S och D och hela processen blev utdragen och hetsig. I år gick budgeten igenom efter två timmar.

Trygghet i fokus när Alliansens budget klubbades

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius tycker att alliansen lärt sig en läxa.

– Man kan inte stövla in och köra fritt som om man hade 51 procent när man bara har 29 procent. Alliansen har lärt sig en läxa. Flera av deras förslag från förra året är borta nu, som att de ville outsourca 1 200 kommunala jobb som vaktmästeri, lokalvård och bamba, säger han.

Han tycker att mycket i alliansens budget är bra, som förstärkningar inom äldreomsorg och skola. Men det finns givetvis också saker han saknar.

– Det finns inget som säger att det blir fler lärare, barnsköterskor och undersköterskor i deras budget. Jag saknar satsningar. Hur ser man till att det blir fler personal i mötet med göteborgarna? Sedan har vi en arbetslöshet på nästan tio procent i Göteborg. Hur arbetar man mot det? Det är en stor skillnad mot vår budget.

Enligt Axel Josefson (M) hade det inte gått att styra stan på er budget. Vad säger du om det?

– Jag är förbluffad över ett sådant uttalande. Det är anmärkningsvärt att kommunstyrelsens ordförande säger en sådan sak. Han är skyldig att säga vad han menar med det. Självklart går det att styra på vår budget, säger Jonas Attenius.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40