"Välfärden först". Jonas Attenius (S) menar att S-politiken och delägare i en vinstdrivande skola inte går ihop. Foto: Jesper Hallén

Attenius (S) ultimatum till partikamraten

Starta en vinstdrivande friskola och föra S-politik går inte ihop. Det anser den lokala partiledningen för Socialdemokraterna i Göteborg som har uppmanat Patrick Gladh (S) att lämna sina politiska uppdrag.

  • Publicerad 15:10, 20 feb 2020

– Jag tackar för hans insats men att starta en friskola i ren aktiebolagsform utan några som helst vinstbegränsningar är inte förenligt med vår politik , säger Jonas Attenius (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg.

Tidigare S-politiker startar friskola i Göteborg

Det handlar om att rektorn på Angeredsgymnasiet, Patrick Gladh som delägare i företaget Utbildia planerar att starta en friskola i Angered.

Men Gladh är inte bara rektor utan representerar också Socialdemokraterna som ledamot i stadsdelsnämnden Norra Hisingen och i kommunfullmäktige.

Därför har han nu uppmanats av partiledningen att avsäga sig alla politiska uppdrag.

– Jag är tydlig med att välfärden går före vinstjakt och privatiseringsexperiment. Som politiker har man mandat i budgetförhandlingar om exempelvis skolpengen till friskolor. Då går det inte att driva en egen skola. Man får välja antingen eller, säger Jonas Attenius och tillägger:

– Jag förstår hans drivkraft och vad han vill göra. Det här handlar enbart om aktiebolagsformen som han väljer att bedriva. Inte friskolan i sig, den skulle gå att driva som en stiftelse eller i annan form som begränsar vinsten.

"Inte för snöd vinnings skull"

När Patrick Gladh fick frågan, innan avhoppet, om hur han som S-politiker ser på vinstdrivande skolor svarade han:

– Vi ska driva ett solitt företag som kan ge skola under lång tid framöver men vi gör det inte för snöd vinnings skull, vi gör det för att bygga en stark närvaro med en skola som återinvesterar i fler skolor eller i den utbildning vi bedriver.

Med tillägget:

– Det är ideologiskt betingat. Men inte politiskt utan utbildningsmässigt och utifrån barnkonventionen – att alla barn har rätt till skola och att den skolan ska fungera. Jag ser framemot att bli Viljaskolans första rektor.

Vi är GBG