Attentat gör comeback och firar 40 år

Attentat började spela tillsammans i augusti 1978. Men när bandet nu ska jubilera tjuvstartar killarna med turnén "Svart får i 40 år". – Vi firar hela året, menar gitarristen Magnus "Paddan" Rydman.

  • Publicerad 15:20, 12 apr 2018

Om ett punkband kan bli folkkärt är det Attentat. Redan från starten var det närheten till publiken och de allsångssmittande låtarna som gjorde att gruppen från Askim snabbt blev populär.

– Vi kunde ingenting. Vi kunde inte ens stämma, säger Mats Jönsson, sångaren som från början också var basist.

Det var i hans sovrum i föräldrahemmet som allt tog sin början i augusti 1978 där punkrörelsen var den tändande gnistan. Bortsett från några spelningar på privata fester där covers utgjorde merparten av repertoaren var den egentliga debuten på Sprängkullsfestivalen i mitten av november 1978. Det var också då bandet från Göteborgs södra förorter hade tagit sig det explosiva namnet Attentat.

– Vi var dåliga, men hade öset och publikkontakten redan då, minns Jönsson.

Det var heller inte något fel på ambitionen. Steg för steg utvecklades Attentat och med det kom det också fler och fler egna låtar.

– Vi repade varje dag och försökte spela mycket, säger Jönsson, som rätt snart klev ut från att vara en göteborgsk angelägenhet i punkkretsar till att bli något mycket större.

Singelutgivningarna på eget bolag blev till album, som gavs ut på skivbolagen Nacksving och Transmission i Göteborg. Totalt blev det tre album mellan 1981 och 1984 innan bandet tog sin första paus.

Attentat har kommit tillbaka, för att ta nya break. Tanken var att comebacken 2010 skulle vara beständig. Bandet producerade ny musik och gjorde regelbundna turnéer. Lyckades locka ny och gammal publik i allsångskvällar i punkens tecken.

Nu blev det inte så. I november 2015 sjukskrevs Mats Jönsson för utbrändhet.

– På sätt och vis blev det en välbehövlig paus. Jag har ändå varit kreativ med att skriva texter och låtar. När sedan gubbarna kom och frågade om jag klarade en 40-årsspelning, tvekade jag, säger Jönsson.

– Men min sambo sa "Det är tre år sedan snart, som du blev sjukskriven" och jag insåg att jag skulle gräma mig om jag inte gjorde det här. Att göra musik och stå på scen är ju det som motiverar min existens. Jag kommer skriva låtar tills jag dör.

Så bära eller brista: Attentat är klart för en comeback och för spelningar i vår och i höst.

Under rubriken "Svart får i 40 år" ska de knyta an gammalt med nytt.

– Vi är fortfarande svarta får som inte går den förväntade vägen, säger "Paddan".

Bandet spelar på Bellmans salongen i Göteborg den 21 april.

Attentat 1978 till 2018

Är: Magnus "Paddan", Rydman, gitarr, Cristian "Crippa" Odin, bas, Patrik Kruse, gitarr, Dennis "Larry" Staaf, trummor, och Mats Jönsson, sång.

Var: 1978, Paddan, gitarr, Jönsson, bas och sång, Dag Wetterholm, trummor, och Martin "Grodan" Fabian, gitarr.

Aktuella: Med 40-årsfirande. Spelar på Bellmans salonger i Göteborg 21 april. Comebackspelning den 13 april i Hultsfred.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG