Attentat mår bättre än någonsin

Alkoholism och utbrändhet hotade Attentats existens. Men problemen vändes till styrka. Nu är bandet tillbaka och mår bättre än någonsin.

  • Publicerad 19:00, 23 aug 2019

Det blev terapi för oss båda

Med alkoholen som bästa vän höll gitarristen Patrik Kruse på att köra ner i diket för gott. Men insikten om vart det barkade gjorde honom nykter. Därför kunde han vara ett stort stöd när sångaren Mats Jönsson stenhårt gick in i väggen hösten 2015.

All aktivitet stannade av för Attentat, som under 2010-talet gjort en storstilad satsning med spelningar och skivsläpp. Bandet låg i träda. Men inför jubileumsåret 2018, 40 år efter att gruppen bildats, fick Mats Jönsson nog av sitt horisontalläge.

Började skriva låtar

Med Patrik Kruses hjälp började han skriva låtar – låtar som nu hamnat på "Punkhjärta", Attentats nya album.

– Det blev terapi för oss båda när Kruse tog med mig till replokalen för att få mig på fötter igen. Vi hade mycket i oss, säger Jönsson.

Men det var inte alls säker att det skulle bli låtar för Attentat.

– Nej, i Attentat skriver alla låtar. Men här var det Kruse och jag som skrivit låtarna, förutom en, säger Jönsson

– Det var bra låtar, men vi hade inte bestämt oss hur de skulle göras. Vi spelade in dem som demo och hade bra melodier till dem, flikar Kruse in.

– När jag hörde dem kände jag med en gång att det här vill jag göra, fortsätter Dennis "Larry" Staaf.

Med på tåget var också gitarristen Magnus Rydman och bandet kunde nu börja sikta mot ett nytt album. Men efter det intensiva jubileumsåret 2018 med mängder med spelningar dök det upp ett orosmoln. Basisten Cristian "Crippa" Odin aviserade sitt avhopp efter 40 år i bandet.

Sista spelningen

I början på februari i år gjorde han sin sista spelning med bandet. Då blev det också aktuellt att han inte skulle vara med i studion vid inspelningen av det nya albumet.

– Vi hade nog förstått det. Han hade helt enkelt inte tid. Det blev en lycklig skilsmässa, säger Jönsson.

Inför inspelningarna med ansedda producenten Mattias Glavå (Håkan Hellström, Broder Daniel med flera) dök oväntad hjälp utifrån. Multimusikern Gunnar Frick skickade ett mejl till Attentat och fråga om han kunde bistå.

– Han skrev att han ville rocka. Han kom att tillföra mycket och vi har ju spelat tillsammans förr, säger Dennis "Larry" Staaf.

– Han bidrog också med sitt lugn och sin harmoni.

Stor förväntan

En inte alltid närvarande ingrediens i det hetlevrade bandet där alla känslorna gärna kommer på en och samma gång.

Med albumet "Punkhjärta" klart och redo att sälja utstrålar Attentat just lugn och harmoni parat med stor förväntan. Efterfrågan på plattan är, till bandets förtjusning, stor.

Inte konstigt då han Jönsson säger:

– Vi har aldrig mått så här bra!

Attentat

Är: Punkband från Göteborg som startades 1978 av Mats Jönsson, bas och sång, och Magnus Rydman, gitarr, tillsammans med Martin Fabian, gitarr och bas, och Dag Wetterholm, trummor. De sistnämnda ersattes -79 av Cristian "Crippa" Odin, bas, och Peter Björklund, trummor. Idag består gruppen av Mats Jönsson, Magnus Rydman, Dennis Staaf, trummor, Patrik Kruse, gitarr, och Linus "Siken" Sikström, bas.

Aktuella: Med albumet "Punkhjärta" och spelningar på Bengans (24/8) och Neferiti 12/10.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57