Avhoppare. Förra halvåret arbetade socialtjänsten i Angered med omkring 40 ärenden där personer ville lämna en kriminell miljö. Foto: Markus Lundqvist

Avhoppare hittar stöd i Angered

Angereds socialtjänst får sällan några avhoppare från stadens telefon. De flesta som vill lämna en kriminell miljö söker sig direkt till socialtjänsten i stadsdelen.

  • Publicerad 16:16, 10 okt 2020

Några har varit väldigt rädda och då har vi tagit hjälp av polisen för att göra en hotbildsbedömning. I vissa fall blir det då aktuellt att flytta långt bort.

LÄS ÄVEN: Hon lyckades lämna livet med gängen

LÄS ÄVEN: Avhoppartelefonen – livlinan bort från gängen

Förra halvåret arbetade socialtjänsten i Angered med omkring 40 ärenden där personer ville lämna en kriminell eller en våldsbejakande extremistisk miljö. Där finns två utsedda handläggare med särskild kompetens som riktar sig till målgruppen.

– Ofta söker sig personer direkt till oss ofta från anstalt. Men avhopparärenden kan även bli aktuella från anmälan eller från andra verksamheter som är i kontakt med enskilda personer. Vi utreder ansökan, ofta erbjuds motiverande samtal och sedan kan det bli tal om insatser, säger Bettan Byvald, socialtjänsten, SDF Angered.

LÄS ÄVEN: Kriminella nätverk – ett problem för hela stan

Insatserna varierar utifrån person.

– Det handlar om oroliga själar som inte vet vad de söker. Ibland ringer de från anstalterna och säger ”Jag vill ha lägenhet.” Då gör vi ofta ett besök eller pratar med dem och då framkommer också andra behov som vi kan jobba med.

LÄS ÄVEN: Ministern: Bostadsort ska inte avgöra stödet

Om personerna upplever en stor hotbild tar man stöd av polisen.

– I vissa fall blir det då aktuellt att flytta långt bort.

I stadsdelen pågår även ett visst uppsökande arbete via fältassistenter för att sprida att det finns hjälp att få.

LÄS ÄVEN: Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

– Till exempel om det varit en skjutning har vi försökt att söka upp familjen och andra runt omkring för att motivera till att söka hjälp istället för hämndaktioner.

Det finns exempel där personer har lyckats vända livet.

– Vi har några fina avslut där personer som har varit väldigt hotade har fått boende och stöd på annan ort. De har lyckats bygga upp ett helt nytt liv, fått jobb och bildat familj på en annan ort. Det är ett väldigt bra resultat, säger Bettan Byvald.

LÄS ÄVEN: Socialtjänsten i väster: Vi saknar verktyg för avhoppare