Stoppas. Avvecklingen av fler lekplatser avbryts för tillfället, meddelar park- och naturnämndens ordförande Louise Pettersson (C). Foto: Aleksej Penkov/Centerparitet

Avvecklingen av lekplatser stoppas – för tillfället

17 lekplatser har försvunnit i år men nu stoppar park- och naturnämnden vidare avveckling. Anledningen är brister i kommunikationen till allmänheten och att man ska undersöka om driften av utdömda lekplatser går att överlåta till lokala aktörer.

  • Publicerad 16:47, 24 sep 2019

Göteborg Direkt har tidigare rapporterade om att 17 kommunala lekplatser har avvecklats under året och att fler riskerar att försvinna.

Men nu meddelar park- och naturnämnden att ytterligare avveckling av lekplatser avbryts.

Därför rivs lekplatser över hela Göteborg

Beslutet beror bland annat på bristfällig kommunikation till boende i områden där lekplatserna har tagits bort.

– Vi har fått reaktioner som visar att vi inte har varit tydliga nog om varför lekplatsen försvinner. Vi tar till oss den kritiken, säger Louise Pettersson (C), ordförande park- och naturnämnden.

Därför ska riktlinjerna nu skrivas om med en tydlig kommunikationsplan inför framtida avvecklingar.

Samtidigt ska möjligheten att låta lokala aktörer överta driften undersökas.

– Det kan handla om fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar som vill ta över lekplatser om kommunen väljer att inte driva dem vidare.

Slutlekt i "Alfons koja"

Brist på pengar

Orsaken till att flera lekplatser har avvecklats i år beror främst på att det inte finns ekonomiska förutsättning att sköta och underhålla dem långsiktigt. Det handlar främst om mindre lekanläggningar.

Samtidigt pågår ett utökat besiktningsarbete för att säkra och trygga de större lekanläggningarna i staden.

Så just nu finns det ingen lista på lekplatser som är i farozonen?

– Nej, det var de 17 i år. I så fall fler nästa år men nu har vi valt att revidera riktlinjerna med en kommunikationsplan och tydligare kriterier om varför lekplatser försvinner, säger Louise Pettersson.

De hoppas på regn i helgen

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57