Avvik från vanliga rundan – testa hundparkour

Det behöver inte vara så krångligt att hitta på någonting med hunden, det räcker egentligen bara att blicka utanför den vanliga gångbanan. Hanna Fryk kallar det för hundparkour.

  • Publicerad 11:15, 14 sep 2014

– Jag har haft hund hela livet, och har alltid tänkt att det skulle vara kul att jobba med hundar. Och jag lyckades förverkliga min dröm, säger Hanna Fryk, hundtränare inom det egna företaget Stadsvargen.
Hon tänkte först att hon skulle starta hunddagis, men hon kom fram till att hon ville påverka hundägandet på ett annat sätt och valde därför att satsa mer på tränardelen.
– Genom min man kom jag i kontakt med parkour, och han valde att ta med sig min labrador ibland när han tränade. Och så föddes idén om att hundar också kan köra parkour, säger Hanna Fryk.
Det som Hanna tycker är det bästa med att köra parkour, snarare än till exempel agility, är att det inte går att tävla inom parkour.
– Det är inte tiden eller antal poäng som är viktigt här, det är kontakten mellan hunden och ägaren som är det viktigaste, säger hon.

Lätt med godisdriven hund
Just idag är det undertecknad och lilla hunden Tyra som ska testa på parkour i Slottsskogen. Vid entrén till Naturhistoriska museet finns en liten dunge med olika stockar, träbänkar och grenar som är bra när man vill testa på parkour.
– Det viktigaste att tänka på, eftersom man är ute i natur eller stadsmiljö och gör detta, är att kontrollera hindret innan du skickar upp hunden på det. Det kan ligga krossat glas eller någonting annat farligt för hunden att landa på, säger Hanna Fryk.
Eftersom vi kört lite agility innan, och jag vet att Tyra är otroligt godisdriven, så är det inte svårt att få hennes uppmärksamhet. Hon stirrar mig i ögonen under tiden hon väntar på kommando.
– Ni har bra kontakt, det är jätteviktigt, säger Hanna Fryk.
Ska jag ge röstkommando eller brukar ni lära ut att man ska visa istället?
– Det gör varje hundägare som den vill, det viktigaste är att man är tydlig mot hunden och att den förstår dig rätt – sen hur du gör det är upp till dig, säger hon.

Samarbete och tillit
Samarbete är nyckeln. När man tränar såhär med hunden är det inte bara stärkande för er båda, det är också väldigt tröttande för hunden.
– Parkour ger också hunden större självförtroende, och du som ägare får en annan tillit till hunden. Det jag också tycker är viktigt är att man är i stunden med hunden. Många rastar sina hundar samtidigt som de pratar i mobilen, men när man kör parkour så är du där i stunden med hunden. Är du inte det så skadar hunden sig, säger Hanna Fryk.
Om du har en hund som är väldigt exalterad så är skaderisken också större.
– Det är viktigt att det inte blir en negativ stress av övningarna, hjälp hunden att hålla sig lugn när den tränar parkour. Är du osäker på hur du ska göra så är en kurs ett bra alternativ.
Så alla slags hundar och hundägare är välkomna på din parkourkurs?
– Ja. Vi anpassar träningen efter hunden. Även reaktiva hundar är välkomna, alltså de som reagerar på andra hundar. Då får vi träna avstånd och anpassa kursen efter det, säger Hanna Fryk.

Relaterad information

TIPS & TRIX Från hundparkour-experten


1 Använd gärna sele med handtag på hunden. Om det skulle hända någonting på ett hinder så kan du lättare fånga upp hunden.

2 Använd vanligt koppel, och inte flexi.

3 Tänk på SHIT: Är hindret Stabilt, Halt och Inte Trasigt?

4 Kontrollera alltid om det ligger någonting farligt runt hindret innan du skickar upp hunden.

5 Tvinga aldrig hunden till någonting.

6 Neja eller fya inte, övningarna ska vara positiva och roliga.

7 Belöna rikligt med favoritgodis eller med verbalt beröm.MER OM Stadsvargen
Namn: Hanna Fryk.
Ålder: 29.
Bor: Majorna, född och uppvuxen i Linnéstaden.
Yrke: Hundtränare.
Aktuell: Håller i kurs i hundparkour i Slottsskogen i höst med start den 22 september klockan 18.00-19.15. Anmälan görs till info@stadsvargen.se, där skriver du namn, adress och telefon samt din hunds namn och ålder.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40