Siktar högt. Axel Jensen Wallin från Askim BTK spelar parabordtennis med svenska landslaget. Foto: Johanna Roos

Axel siktar mot Paralympics 2024

Nio gånger har han tävlat med landslaget och i somras slog han juniorvärldsettan i ungdoms-EM i parabordtennis i Finland. Redan nu siktar Axel Jensen Wallin, 17 från Askim BTK, på Paralympics 2024.

  • Publicerad 16:42, 3 okt 2019

17-åriga Axel Jensen Wallin från Önnered tränar minst sju pass i veckan i Askims sporthall. Fem år har gått sedan han för första gången fick smak för bordtennis och redan nu siktar han mot OS.

– Jag började spela på fritidsgården och sedan följde jag med kompisar till Ruddalens IF. Dom andra slutade, medan jag fortsatte och 2017 gick jag över till Askim BTK.

Ett annat fokus

Han spelar parabordtennis, alltså bordtennis för personer med funktionsvariationer. Axel, som har en lindrig cp-skada som påverkar rörligheten, menar att sporten inte skiljer sig speciellt mycket.

– Det är ganska likvärdigt. Den stora skillnaden är att mer vikt läggs vid placering snarare än på styrka och snabbhet, säger Axel Jensen Wallin.

Något av det bästa med sporten, menar han, är att den är så allsidig.

– Det går fort och man tränar hela kroppen, framför allt benen och bålen. Sedan får man tänka mycket, det gäller att kunna läsa av vilken boll man får tillbaka.

Under veckorna, när han inte spelar bordtennis, studerar han ekonomi på Kitas gymnasium.

– Det är ett bra upplägg som frigör tid för träning efter skolan.

Få upp rankingen

Av de totalt nio internationella tävlingar han deltagit i med landslaget är det ungdoms-EM i Finland i somras som han ser som sin hittills största merit. Där slog han inte bara juniorvärldsettan utan även fem seniorspelare med högre världsranking.

– Det var riktigt häftigt.

Närmast siktar han på Stockholm Paragames i november och på längre sikt ligger fokus på att klättra i världsrankingen.

– Först är det senior-EM om två år och sedan är ju det stora målet såklart Paralympics 2024...och sedan 2028.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57