VINNARE. Havsskruven är en tekniskt lösning där en flytande plattform renar haven från skräp, inspirerad av den 2 000 år gamla metoden Arkimedes skruv. Foto: Marc Femenia och Tovelisa

Axels uppfinning städar haven

Axel Clase från Bagaregården vann första pris för sin uppfinning Havsskruven i årets upplaga av Finn upp – Sveriges största uppfinnartävling för unga. Nu vill han vidareutveckla idén och städa haven från skräp.

  • Publicerad 14:47, 25 sep 2020

Axel Clase

Ålder: 15 år

Bor: Bagaregården

Skola: Montessoriskolan Elyseum i Göteborg

Visa merVisa mindre

Axel Clase. Foto: Marc Femenia

Grattis till vinsten! Först, vad är Finn upp?

– Tack så mycket! Finn upp är en uppfinnartävling för unga i högstadieåldern där elever får utveckla sina idéer och öva på sin problemlösningsförmåga. Man får välja allt ifrån ett vardagsproblem till ett världsproblem och sedan försöka uppfinna en lösning.

Hur kom du på idéen till din uppfinning Havsskruven?

– Det började när jag var ute och städade stränder med mitt fotbollslag. Då insåg jag vilket problem det var med nedskräpning i havet. Jag började titta på andra lösningar som till exempel transportband som går ner i vattnet. Jag tyckte det verkade ineffektivt eftersom det bara samlar in skräp som träffar bandet. Jag funderade på hur man skulle kunna göra i stället. Då kom jag på idén med skruven.

Vad händer med din idé nu?

– I Finn upp kan man få rådgivning från någon som är uppfinnare. Så min tanke är att komma i kontakt med en uppfinnare som kan hjälpa mig ta det vidare. Min förhoppning är att samarbeta med ett företag som kan tillverka Havsskruven.

Vad betyder vinsten för dig?

– Det gör att jag blir ännu mer motiverad att utveckla idéen ytterligare och att jag fått bekräftelse på att det här kan vara en bra lösning. Förhoppningsvis kan jag i och med vinsten också nå ut till fler personer?

Har du fler uppfinningar på gång?

– Nu är det mest fokus på att vidareutveckla den här idén. Men i framtiden utvecklar jag gärna nya uppfinningar. Jag gillar havet och brinner för frågor som rör havet, så i framtiden vill jag absolut utveckla fler idéer, säger Axel Clase.

Juryns motivering

En tekniskt avancerad lösning för att samla in och återvinna skräp till havs. Uppfinnaren tänker stort för att hitta en ny lösning på ett världsvitt problem och tar hjälp av en 2 000 år gammal metod.

Finn upps prisutdelning 2020 på Nobelmuséet. Foto: Marc Femenia

Foto: Tovelisa