Backa teaterns musiker firas

När Backa Teaters musiker firar 40 år på scen görs det – på scen. Teatern bjuder upp och in till en jubileumskonsert med musik från när allt startade till föreställningar ännu inte gjorda.

  • Publicerad 16:50, 24 okt 2021

Vi vill hitta den optimala tonen till varje föreställning.

Musik på scen har för Backa Teaters verksamhet varit en självklarhet. Något man inte tummat på från starten och som fortfarande är en väsentlig del i skapandet.

– Det kanske är en skröna. Men Eva Bergman frågar alltid var musikerna ska stå. Därefter byggs scenografin, säger Lars Melin, konstnärlig ledare på Backa Teater och dessutom trummis, något han kommer visa under jubileumskonserten den 28 oktober.

– Ja, Eva Bergmans historia är också vår, säger Bo Stenholm om regissören som han har jobbat med genom de 40 åren.

– Hon alltid varit duktig på att använda sig av musik och oss musiker.

Veteran på scen

Bo Stenholm är veteranen i gänget, som när han fyller 68 i november kommer gå i pension.

För så är det. Musikerna på Backa Teater har haft ett yrke så skiftande, utmanande och glädjerikt att ingen har velat lägga av i förtid.

– Stefan (Abelssson), Mats (Nahlin) och jag har varit med hela tiden. Stefan har gått i pension, men kommer medverka på scen nu. Daniel (Ekborg) var med som tekniker i början, men blev musiker sedan. Anders (Blad) kom också med tidigt. Vi är som ett band där vi tillsammans är viktigare än den enskilda musikern, säger Bo Stenholm.

Han, precis som de andra, trakterar flera olika instrument.

– Det har blivit så under resans gång att vi tvingats till det. Vi vill hitta den optimala tonen till varje föreställning.

Det har blivit en hel del av den varan sedan starten för drygt 40 år sedan genom mängder av uppsättningar som tagit dem till olika scener – både lokalt, nationellt och internationellt.

Men hur ska man välja 40 års verksamhet för en kväll…?

– Det kommer bli musik från då allt startade till föreställningar som ännu inte haft premiär, lovar Lars Melin.

Anekdoter

John Pekkari är konferencier för kvällen. Passande. Han är inte bara skådespelare på Backa Teater. Han är också son till Ingmar "Spingo" Nilsson, som var musiker på teatern fram till sin död 2002.

– Jag, som är 39 år, är på sätt och vis uppvuxen här. Jag visste tidigt att jag skulle bli skådis. Inte bara för det som skedde på scen utan också för det som hände bakom. Jag har ju känt de här människorna i hela mitt liv.

Men kan det inte bli för mycket internt om det ska berättas anekdoter från scen?

– Det är därför som vi repar, säger Lars Melin.

– Ja, vi har fått skratta åt det som är just internt, så att vi har kunnat lämna det, skjuter John Pekkari in, som kommer intervjua musikerna på scen.

– En del av dem är lättstartade, medan andra är svårare. Men det kommer bli mycket skratt, lovar han.

Backa Teaters musiker

Är: Anders Blad, Stefan Abelsson, Bo Stenholm, Mats Nahlin, Kristina Issa och Daniel Ekborg. Som på scen förstärks av Gunilla Johansson Gyllenspetz, Kjell Wilhelmsen, Niclas Ericsson, Ylva Gallon, Lars Melin, Shirin Golchin och Felicia Stjärnsand samt med John Pekkari som konferencier.

Aktuella: Med jubileumskonsert på Backa Teater 28 oktober för att fira musikerna 40 år på scen.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21