Kulturhus. "Fasaden utformas som en ridå, med böljande fönsteröppningar likt glipor i ridån där husets innehåll lekfullt visas upp för publiken på torget", skriver arkitekterna. Foto: White arkitekter

Backa tillbaka - nu går det framåt

Nu gör Backa come back! Så lanseras det nya stadsdelshuset på Selma Lagerlöfs torg av arkitekterna som designat det. Vi har kollat vad två personer med stenkoll på Backa tänker om devisen.

  • Publicerad 06:00, 9 okt 2017

Nyligen började det nya stadsdelshuset på Selma Lagerlöfs torg att byggas. I samband med det skickade arkitektbyrån bakom byggnaden ut ett pressmeddelande. "Nu börjar resan tillbaka till framtiden för Selma Lagerlöfs torg. Kronan på verket blir ett storskaligt stadsdelshus fullt med rum för kultur. Den nya profilbyggnaden har ritats av White och skickar en tydlig signal till både invånare och omvärld: nu gör Backa comeback!"

Läs mer: Image-experten: Det viktigaste är invånarnas trygghet

Håkan Bredinge är kommunpolis i Norra Hisingen och var med när Backa stod i fokus på grund av stenkastning, bilbränder och skottlossningar.

Gör Backa come back nu?

– Vi har helt klart en lugnare situation på ytan och för allmänheten idag. Med det sagt är vi inte förskonade från problem med exempelvis unga och narkotika.

När polisen utredde eventuell kameraövervakning av Selma Lagerlöfs torg tog de fram statistik som visar att antalet anmälda brott kring torget minskat.

– Som det såg ut för en fem, sju år sedan, så ser det inte ut idag. Det är inte samma typ av gäng som hänger i närheten och inte samma typ av brottslighet. Då var våldet mer vardag, så är det inte nu, säger Håkan Bredinge.

Håkan Bredinge har varit polischef i Backa i drygt tio år. Foto: Mia Pettersson

Homeira Tari, som jobbat med Backas barn och unga i drygt 15 år, håller med om att området blivit lugnare. Förklaringen ser hon bland annat i det långsiktiga projektet Made in Backa och det faktum att fler unga har jobb. Hon berömmer också stadsdelens nuvarande politiska ledning.

– Men att det är lugnare betyder inte att allt blivit tryggt. Utanförskapet är fortfarande stort i delar av Backa, säger Homeira Tari.

Och där utanförskap råder finns också en risk för att social oro blossar upp, konstaterar hon, och understryker vikten av fortsatta satsningar på unga och integrationsfrågor. Hon nämner nyanlända familjer som ett exempel.

– Integreras föräldrarna är det lättare att integrera deras barn och unga, säger Homeira Tari.

Den aviserade risken för minskad budget till stadsdelens barn- och ungdomsverksamhet bekymrar henne.

– Jag ser dagligen många barn i stort behov av bekräftelse och satsningar. Hittills har det gått bra tack vare alla som brinner för Backa. Det är bara att hoppas att folk fortsätter orka.

Erfaren. Homeira Tari har jobbat med barn och unga i Backa i ungefär 15 år. Foto: Madeleine Christell

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00