Plan. I detaljplanerna för Backaplan centrum finns ett kulturhus som ska fungera som nya Backaplans entré. Nu ska planen ut på samråd och allmänheten får chans att tycka till. Foto: Illustration: White arkitekter

Backaplanerna: Då kan allmänheten tycka till

Nu tas ett inledande kliv på resan mot ett upprustat och ombyggt Backaplan. Det forna shoppingmeckat ska om några år bli en grön och lummig blandstad.

  • Publicerad 05:43, 15 jan 2022

Efter att byggnadsnämnden gett sitt klartecken ska nu detaljplanen för Backaplan centrum ut på samråd. Vilket i praktiken innebär att det nu är chans för närboende och andra intresserade att påverka och tycka till om planerna.

Med planerna är det tänkt att omvandla Backaplan till Hisingens nya centrum. Vid Hjalmar Brantingsplatsen finns det tankar om att uppföra ett nytt kulturhus som ska fungera som ett entré till den den nya stadsdelen. I området ska det även byggas stadsparker och promenadstråk få ta plats för att göra området grönare.

I detaljplanen finns det även rum för cirka 2 200 centrala bostäder, skolor och en idrottshall. Tanken är även att behålla Backaplans historiska och kulturella arv som handelsplats. Men i framtiden genom centrumhandel i bottenplan, som mer liknar innerstadens butiker, än det köpcenter med öppna ytor och parkeringar som platsen är idag.

Backaplan: En handelsplats i förändring

Pågår till 16 mars

Samrådet inleds den 19 januari och pågår fram till 16 mars. För den som vill förkovra sig ännu mer kommer stadsbyggnadskontoret att anordna två samrådsmöten i februari. Ett fysiskt möte i Älvrummet den 16 februari (om restriktionerna tillåter) och ett digitalt den 23 februari.

Efter samrådet är nästa steg i byggprocessen granskningsperioden. Där ska den slutgiltiga versionen av detaljplanen fastställas. Granskningsperioden väntas ske nästa år och planen väntas antas av politikerna under 2024. Först efter det kan byggandet komma igång.

Visionen: Så ser det framtida Backaplan ut

Vision. Så här kan nya Backaplan se ut om 15-20 år. Foto: White Arkitekter

Hisingen nya centrum

Planerna för ett ombyggt Backaplan består av tre delar.

Kvillebäcken som räknas som etapp ett av hela projektet och som är färdigbyggt. Backaplan centrum, som nu ska ut på samråd, samt Backaplan.

Omvandlingen av Backaplan sker etappvis och väntas pågå fram till 2035.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20