Ordförande i Park- och Naturförvaltningen AnnaSara Perslow, (C). Foto: Pressbild

Badet i Frihamnen på banan igen

Bygget av utomhusbadet i Jubileumsparken tar fart igen. Det meddelar Park- och naturnämndens ordförande. "Nu blir det verklighet" , säger AnnaSara Perslow (C).

  • Publicerad 11:20, 15 dec 2020

Göteborgarna ska kunna slänga sig på cykeln en varm sommardag till badet.

Politiker. Emmyly Bönfors (C), kommunalråd. Foto: Gabriel Tjulander

Utvecklingen av badet i Jubileumsparken stoppades i somras. Orsaken var en halverad budget till följd av en långsam utveckling i Frihamnen. I oktober lovade Alliansen avsätta 60 miljoner kronor för att säkerställa ett nytt utomhusbad.

– Vi vill att göteborgarna ska kunna slänga sig på cykeln en varm sommardag till badet snarare än att sitta i en bilkö till en badplats utanför stan, sa Emmyly Bönfors (C), kommunalråd till GöteborgDirekt i samband med löftet.

Bakslaget: Inget nytt utomhusbad i Frihamnen

Klart 2022

Nu meddelar Park- och naturnämnden att planerna och bygget går vidare med sikte att öppna upp för allmänheten under 2022.

– Att komma närmare vattnet och bada i älven har göteborgarna önskat både i dialogerna inför byggandet av Älvstaden och inför stadens 400-årsjubileum, säger AnnaSara Perslow (C), ordförande park- och naturnämnden.

– Nu blir det verklighet. Dessutom bidrar hamnbadet med ekosystemtjänster, som ett flytande landskap i en tätbebyggd miljö.

Bad i stan. Bygget går vidare nytt beräknat slutdatum 2022. Foto: Raumlabor Berlin (visionsbild)

Så blir nya badet i Frihamnen – invigs 2021

Utreder året runt-bad

Det finns även ett uppdrag från kommunfullmäktige att ”utreda förutsättningarna för året runt-bad i den befintliga bassängen”. Detta kommer att genomföras parallellt med planering och byggnation av hamnbadet.

Samtidigt pågår förberedande arbeten för Jubileumsparkens första permanenta etapp på land, som bland annat innefattar Göteborgs femte utflyktslekplats, grönområden, gångstråk nära vattnet, nya toaletter och omklädningsrum samt ombyggnad av befintlig bastu.

Planerad byggtid är januari 2021 till hösten 2021.

Så blir nya badet i Frihamnen – invigs 2021

Äntligen: Då kan du bada i älven

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20