Badgästernas p-platser borta

I sommar blir det omöjligt för vanliga solbadare att parkera på Saltholmen. Bilburna besökare hänvisas till parkeringsplatsen i Långedrag, en kvarts promenad från badet.

  • Publicerad 08:34, 16 apr 2021

Det är bara en kvarts promenad.

Parkeringsplatserna på Saltholmen har varit en känslig fråga i många år. De totalt 850 platserna räcker inte till för de boende i södra skärgården och många har väntat i åratal på en parkeringsplats.

I dagsläget är kötiden för en boendeparkering på Saltholmen fem år.

– För den som kan tänka sig en tillståndsplats i Långedrag är kötiden kortare. Där är väntetiden ett år, säger Anna Forsberg, affärsområdeschef på Parkering Göteborg.

Trots det hårda trycket på parkeringsplatserna har det dock alltid funnits möjlighet för tillfälliga gäster att parkera på Saltholmen. Ett hundra vanliga betalparkeringsplatser har varit vikta för besökare. Fram tills nu.

I höstas omvandlades besöksparkeringen till boendeparkering för dem som är folkbokförda i södra skärgården.

– Målet är att förbättra situationen för de öboende. Tillfälliga besökare hänvisas till Vikebacken och Talattagatan i Långedrag, säger Anna Forsberg.

En kvarts promenad

Tillsammans har de två parkeringsytorna i Långedrag drygt fyra hundra besöksplatser, vilka också delas med dem som har parkeringstillstånd. Därifrån är det sedan två spårvagnshållplatser fram till Saltholmens ändhållplats och skärgårdsbåtarna.

– Det är bara en kvarts promenad. Jag har själv tagit tiden, säger Anna Forsberg.

Just nu planerar Göteborgs stads parkeringsbolag hur man bäst ska kunna informera årets sommargäster. Bland annat ska skyltningen om gång- och cykeltrafiken uppdateras för att ge besökarna en bättre överblick. Dessutom ska värdar finnas på plats och hjälpa till med anvisningar vid de tillfällen som besökstrycket är extra stort.

– Vi har även fått besked om att trafikkontoret planerar för shuttlebussar som dagtid kommer trafikera sträckan från Hinsholmskilen till färjan, säger Jonas Eriksson, pressansvarig på Parkering Göteborg.

Vi är GBG