Skjuts upp. Nya Frihamnsbadet i Jubileumsparken blir inte klart till 2021. Foto: Raumlabor Berlin

Bakslaget: Inget nytt utomhusbad i Frihamnen

Det blir inga nya salta bad i Jubileumsparken till Göteborgs 400-årsfirande som tidigare utlovats. Orsaken är en halverad budget på grund av långsam utveckling i Frihamnen.

  • Publicerad 08:28, 2 jun 2020

Badanläggningen blir det första som vi skjuter upp.

Jubileumsparken i Frihamnen på Hisingen växer sakta fram med ambition att bli en ny mötesplats vid vattnet. 

I den blå parken – området för ett nytt utomhus bad med planer på inte mindre än fyra saltvattensbassänger – skulle göteborgarna äntligen få bada mitt i stan.

– Det kommer att bli saltare än på Saltholmen och bara fem minuter från centralstationen, sa Jessica Segerlund, platsutvecklingschef, Älvstranden Utveckling i oktober till Göteborg Direkt.

Så blir nya badet i Frihamnen – invigs 2021

För maj i fjol gav politikerna grönt ljus och en projektbudget på 347 miljoner för att färdigställa badet till 2021 och resten av parken fram till år 2023.

Klubbat: Jubileumsparken blir permanent

Halverad budget

Men stadsutvecklingen av hela Frihamnen går långsammare än planerat. Det innebär att förväntade exploateringsintäkter uteblir.

Därför har budgeten mer än halveras och landar på 141 miljoner kronor vilket inte täcker kostnaderna för det planerade utomhusbadet.

– Det är ett tungt beslut att fatta. Det är en stor tillgång för göteborgarna att få en park med bad men nu får vi anpassa oss efter de nya förutsättningarna. Badanläggningen blir det första som vi skjuter upp, säger Jakob Andreasson, avdelningschef, park- och naturförvaltningen.

Äntligen: Då kan du bada i älven

Om och när ett nytt bad kan stå klart är osäkert i dagsläget.

Bedömningen är att det går att färdigställa en första etapp av parken med de minskade resurserna.

– Helheten av utvecklingen får pausas tills vi ser hur ekonomin utvecklar sig i staden, Jakob Andreasson.

Nya Frihamnsbadet i Jubileumsparken blir inte klart till 2021. Foto: Raumlabor Berlin (visionsbild)

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11