Försenat. Karlatornet som byggs på Hisingen håller inte tidsplanen. Foto: Tomorrow AB

Bakslaget: Karlatornet försenat

Göteborgs högsta byggnad, Karlatornet skulle stå klart under 2021. Nu meddelar Serneke att prestigebygget blir ett år försenat.

  • Publicerad 11:16, 19 aug 2019

I slutet av maj göts den stora bottenplattan och ansågs som en milstolpe i det historiska bygget, som var tänkt att stå klart under jubileumsåret, 2021. Men tidsplanen håller inte längre.

Karlatornet: Historisk gjutning på gång

– Karlatornet är ett omfattande projekt som saknar motstycke i landet. Vi tror starkt på projektet och är väldigt beslutsamma att genomföra det med de höga ambitioner på kvalitet som våra kunder, Göteborgs Stad och vi själva förväntar oss. När vår genomlysning av projektet nu visar att vi behöver något mer tid än våra första bedömningar, bör man se det i perspektivet att Karlatornet kommer att vara ett unikt inslag i Göteborg väldigt lång tid framöver, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group, i ett pressmeddelande.

Under våren har Serneke dessutom inlett förhandlingar med en ny internationell partner för en säkra finansiering av Karlatornet.

Världsaktör vill köpa Karlatornet

Enligt Serneke är drygt 80 procent av de 594 lägenheterna är sålda och köparna har informerats om förseningen.

Rekordpris: Karlatornets dyraste lägenhet såld

– De 485 kunder som redan köpt lägenhet är tillsammans med oss på Serneke del av ett projekt som kommer förändra Göteborgs stadsbild och synen på vår stad för all framtid. Boendet vi kommer leverera till dem blir helt unikt och kan inte jämföras med något annat. Jag har därför goda förhoppningar att de förstår utmaningarna som kommer med ett sådant här projekt och att de även kan acceptera att inflyttningen flyttas fram något, säger Ola Serneke.

245 meter. Karlatornet Foto: Tomorrow AB

Karlatornet

Höjd: 245 meter

Vånignar:73

Antal längenheter:590 stycken lägenheter

Dyraste lägenheten: Pris - 66 miljonerför 370 kvadratmeter, sträcker sig över fyra våningar, ha två privata takterrasser, utomhuspool, internhiss, vinterträdgård, ett privat garage och en utsikt från cirka 240 meters höjd

Karlatornet,som är den högsta byggnaden i Karlastaden, planeras stå klart 2022. Totalt omfattar den nya stadsdelen åtta kvarter med cirka 2 000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57