Bamban där de leker med maten

På Västerhedsskolan i Högsbo serveras banandelfiner, bläckfiskpaprika och svart spagetti. Bambapersonalen gör det lilla extra och för att minska matsvinn och få barnen att våga prova.

  • Publicerad 11:40, 11 dec 2017

En italiensk flagga och en fotboll möter eleverna när de ska ta mat denna måndag. Det är internationell vecka på Västerhedsskolans bamba och i dag serveras tortellini och hembakad focaccia. Moderna maskiner och ett inspirerat arbetslag har gjort att matpersonalen sedan starten för knappt två år sedan kunnat ta sig tiden att "leka" med maten.

– Det handlar mycket om att se det genom barnens ögon. Man får tänka till kring färger, vad som ska läggas tillsammans och om man kan presentera maten på något roligt sätt. Det finns mycket inspiration på nätet, säger Eva Hedström Johansson som arbetar i köket.

Medvetenheten om matlagning har förändrats stort de senaste åren. Ekologiska och säsongsbetonade råvaror har blivit en naturligt del av skolköken.

– Förr var det mer slänga in färdiga saker i ugnen och sedan var det klart, säger Ulrika Andersson som också jobbar på Västerhedsskolans kök.

Arbetssättet har också gett positiva förändringar för personalen.

– För oss har det inneburit att det blir mer matlagning och det är också roligt. Man känner att man kan stå för det man serverar, säger Ulrika Andersson.

Personalens ansträngningar har tagits emot med öppna armar från eleverna.

– Jag tycker att man får lite mer aptit så man kan äta mer om det ser fint ut. Då smakar det också godare, säger Klas Askedal som går i 3A.

– Det tycker jag också. Sedan är det klart att man inte gillar allt. Men man kan prova olika saker, säger Iris Landevik från 3B.

Ett större fokus på salladsbordet har också gjort att barnen får i sig mer näringsriktigt och även provar saker de inte ätit förr.

– Du kan inte lägga fram ett fat fullt med vattenmelon. Den tar slut på 10 sekunder. Man får liksom blanda med något på samma fat, kanske fetaost eller något annat de får på köpet, säger Eva Hedström Johansson.

Sam Karemi i 2B tyckte inte om spenat innan men det gör han nu.

– När jag åt det här på skolan för andra gången tyckte jag det var jättegott. Nu äter jag all mat, säger han.

Alla skolor i stadsdelen Askim-Frölnda-Högsbo arbetar aktivt mot matsvinn. Alla råvaror och recept registreras också i ett kostdataprogram som näringsberäknar varje måltid.

– Det har hänt mycket i skolköken de senaste åren. Man märker att större och större kompetenser kommer in. För hade man kanske inte utbildning på det sättet. Det krävs för att man ska få jobb i ett skolkök i dag, säger Ulrika Andersson.

Senare i december väntar julbord på Västerhedsskolan och även om de flesta eleverna är nöjda med skolmaten så är det klart det finns önskemål.

– I min släkt, i alla fall från pappas sida, så blir det aldrig ett riktigt julbord utan revbensspäll. Så det hoppas jag vi får på julboret i skolan också, säger Embla Olofsson, som går i 2A.

@vasterhedskoket

Om du vill se vad de serverar på Västerhedsskolan så kan du följa deras instragramsida @vasterhedskoket.

Personalen har fått utbildning i hur maten ska fotograferas för att se så attraktiv ut som möjligt. I nuläget är det mest föräldrar och andra skolkök som följer kontot.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11