Bangolfklubbens ilska mot kommunen

Tuve Tigers bangolfklubbs klubbstuga brann ner. Nu behöver föreningen tre miljoner för att återställa verksamheten. Men någon hjälp av kommunen har de inte fått och det gör klubbens framtid oviss.

  • Publicerad 06:30, 9 sep 2018

– Det vore katastrof om vi inte kan vara kvar, säger Tuve Tigers Eva Jonsson och serverar en ost- och skinksmörgås till en av klubbens gäster.

Hon skakar dystert på huvudet.

– En sådan liten förening, som vi är, kan inte skriva på ett miljonlån som behövs till en ny klubbstuga. Och vi kan inte betala ett dyrt arrende för marken heller, vi vet ju inte vad det blir för väder nästa år. Det behöver vara fint väder för att verksamheten ska fungera utan klubbhus.

Huset övertänt

Det var en kväll i maj i år, inte långt efter att Eva Jonsson lämnat Tuve Tigers BGK:s klubbhus, som elden startade. När räddningstjänsten kom till platsen var huset, som var över 150 kvadratmeter stort, helt övertänt. Ingenting gick att rädda.

Klubben köpte en liten bod på hjul för sitt sparkapital. Banorna, som spelar på övertid och skulle bytas ut, fick istället renoveras efter eldsjälen Paavo Rampas bästa förmåga.

– Vi åkte och köpte lite muggar och dynor till utemöblerna, minns Eira Hillerström som tillsammans med några vänner brukar spela bangolf i Tuve på tisdagar. Det var så mycket som försvann för föreningen i den branden.

Ingen hjälp

Två dagar efter branden drog klubbens eldsjälar ingång verksamheten igen. Sedan dess har klubben hållit öppet för allmänheten sju dagar i veckan och ordnat kurser för hundratals ungdomar och pensionärer från hela staden.

– Vi är några stycken som jobbar tio timmar om dagen, säger klubbens ordförande Per Frykberg. Vi är här och nu, vi orkar inte tänka så mycket på framtiden.  

Samtidigt gnager oron över hur klubben ska överleva. Och om det kommer att komma någon hjälp alls från kommunen.

– Kommunen skiter fullständigt i oss, de har inte hört av sig alls efter branden. Vi har inte fått en krona, säger Per Fryklund. Vi hjälper kommunen med ren samhällsservice, att hålla invånarna aktiva, men får ingenting tillbaka. Jag tycker att det är skitdåligt av politikerna, rent ut sagt. Och svagt, för de tillvaratar inte resurserna som finns.

Behöver friskvård

Det nedbrunna klubbhuset hyrde Tuve Tigers av den lokala bågskytteklubben, som ännu inte vet om och när huset kan byggas upp igen.  Därför, menar Per Fryklund, behöver Tuve Tigers BGK tre miljoner kronor till ett nytt klubbhus och nya banor.

En pensionärsgrupp från Livslust, en mötesplats på Selma Lagerlöfs torg, rör sig bland de gröna banorna.

– Det är verkligen dåligt hur kommunen hanterar det här, säger Eira Hillerström medan hennes medspelare Berit Lindberg fixar en spik.

Deras väninna Inger Arvidsson nickar.

– Jättedåligt. De kan ju värna om den lilla människan som vill ha sysselsättning, säger hon.  Bangolf är roligt och man är ute i friska luften. Det är faktiskt friskvård, som vi pensionärer behöver.

Sista blodsdroppen

Patrik Gladh (S), ordförande i SDN Norra Hisingen, är den politiker som mest som får klä skott för ilskan.

– Jag förstår att branden är ett stort slag för dem, men det här är inte Norra Hisingens ansvarsområde, säger Patrik Gladh. Jag har pratat med dem på idrott- och föreningsförvaltningen om klubbens situation, men har inte haft möjlighet att göra det efter branden. Det är bara att beklaga om de känner sig övergivna.

Per Fryklund fnyser.

– Får vi inga pengar till en ny klubbstuga får vi väl försöka fortsätta såhär, med en bod och ett tält, säger Per Fryklund. Det här är en väldigt tung ideell verksamhet, vi behövs, och vi lägger inte ner förrän sista blodsdroppen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Unik strandpark invigd på Hisingen

Nyheter "Något annat än Slottsskogen" Strandparken – en del av Jubileumsparken har invigts. Göteborgarna har fått vara med i planeringsprocessen av parken som är något helt annat än Slottsskogenmåndag 24/9 9:10

Nya förskolebudgeten: Skillnad på flickor och pojkar

Nyheter Föräldrar hotar att DO-anmäla kommunen Nu rasar föräldrar över att förskolorna får högre bidrag för pojkar än flickor i den nya budgeten. Men det är inte hela sanningen menar förskoleförvaltningen.måndag 24/9 5:30

Premiär för Angereds bokmässa

Nyheter Fri entré Angereds första bokmässa vill lyfta författare och litteratur från förorten. På lördag är det premiär på Blå stället dit alla göteborgare är välkomna.lördag 22/9 6:30

Elföretaget: "Vi förbereder oss för ett allvarligt läge"

Nyheter Stormen Knud är här – så påverkas Göteborg. Stormen Knud drar in över Göteborg och på flera håll i staden förbereder man sig på olika vis för att kunna upprätthålla så väl kollektivtrafik som elnät. Så här påverkar stormen stadenfredag 21/9 16:36

Titanics öde fascinerar nya generationer

Nyheter Utställning i Göteborg Världens kanske mest kända fartyg sjönk i Nordatlanten för 106 år sedan. Men än i dag fascinerar berättelsen nya generationer. Just nu pågår utställningen Titanic The Exhibition i Göteborg.fredag 21/9 15:30

Fullmatad Göteborgshelg med flera guldkorn

Nyheter Göteborg Direkt ger dig bästa tipsen för bästa helgen Sverigepremiär på Disneymusikalen "Ringaren i Notre Dame" på Göteborgsoperan eller hylla Tomi Kallio i Scandinavium. Eller se "Så mycket bättre"-stjärnan på Pustervik. Helgen har mycket att erbjuda....fredag 21/9 11:50

Dagens namn – 21 september

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 21/9 10:30

Här är allt du behöver veta inför stormen

Nyheter Stormen Knud drar in över Västkusten och Göteborg och från flera håll signaleras det om att det här kommer medföra störningar inte minst i trafiken. Här ser du hur du påverkas och vad du kan göra för...fredag 21/9 9:39

Man skjuten på öppen gata i Biskopsgården

Nyheter Avled direkt Vid tiotiden på torsdagskvällen sköts en man i ihjäl på Dimvädersgatan i Biskopsgården. På fredagsmorgonen var mannen ännu inte identifierad och polisen har ingen misstänkt.fredag 21/9 8:10

Vi är GBG