Fel håll. Först placerades bänkarna med ryggen mot Välen och med utsikt mot vägen. Foto: Lennart Barth

Bänkmysteriet löst: "Det är jag som är skurken"

Trafikkontoret och park- och naturförvaltningen skyllde på varandra. Nu har gåtan om vem som flyttade bänkarna vid Välen fått ett svar och kommunen är inte nöjd.

  • Publicerad 05:00, 7 apr 2021

Det här beteendet kan jag tolka som så kallas "egenmäktigt förfarande", alltså ett brott enligt svensk lag.

Utmaning. Som bänkarna står nu är de på väg ner i diket. Foto: Yvonne Johansson

Till frölundabornas glädje satte trafikkontoret förra året upp två efterlängtade bänkar längs med gång- och cykelbanan vid Välen.

Men istället för att njuta av utsikten över naturreservatet vändes bänkarna åt andra hållet – mot den hårt trafikerade Näsetvägen.

Ett tag senare noterades att bänkarnas vänts, men då placerats alltför nära dikeskanten, vilket skapade ett nytt problem: Det gick inte att sätta sig utan att kana ner i leran.

Trafikkontoret och park- och naturförvaltningen, som nu tillsammans tittar på en ny placering, beskyllde varandra för att ha vänt på bänkarna.

Bänkmysterium i Frölunda förbryllar

"Ett brott"

Efter GöteborgDirekts artikel kom ett anonymt telefonsamtal till redaktionen där en person som beskriver sig som "boende i området" erkände sig ligga bakom ingreppet.

– När de sattes dit reagerade jag på att de var satta åt fel håll, ifrån den fina utsikten. Två kvällar gick jag ut när det var mörkt och vände på dem. Ni kan hälsa kommunen att det är jag som är skurken, säger personen.

Namir Rauf, planeringsledare på trafikkontoret, poängterar att det rör sig om en brottslig handling.

– Det här beteendet kan jag tolka som så kallas "egenmäktigt förfarande", alltså ett brott enligt svensk lag. Trafikkontoret kan inte göra något då personen som begick detta brott inte är känd, skriver han i ett mail.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00