Fel håll. Först placerades bänkarna med ryggen mot Välen och med utsikt mot vägen. Foto: Lennart Barth

Bänkmysterium i Frölunda förbryllar

Titta på utsikten med ögon i nacken eller med fötterna i diket? Två felplacerade bänkar längs gång- och cykelbanan intill Välens naturreservat i Frölunda har orsakat förvirring.

  • Publicerad 11:54, 29 mar 2021

Hur det blivit så här tokigt och varför de inte tagit bort eller vänt tillbaka bänkarna kan jag inte svara på.

Fler sittplatser i offentliga miljöer står högt på göteborgarnas önskelista.

Därför var det med glädje som frölundaborna såg två nya bänkar komma på plats intill gång- och cykelbanan på Åkereds skolväg, som löper parallellt med Näsetvägen.

Utsikten lämnade dock mycket att önska. Istället för att blicka ut över den fridfulla miljön i Välens naturreservat hade bänkarna riktats mot vägen.

Nu har någon vänt dem, men ett problem kvarstår: De har placerats för nära dikeskanten med följden att det inte går att sätta sig utan att halka ner i leran.

Bänkdilemmat har nu lett till många och långa diskussioner mellan trafikkontoret och park- och naturförvaltningen och fortfarande jobbar man på att enas om en lösning.

Förslaget som trafikverkets konsult tagit fram innebär dels att bänkarna flyttas till andra sidan gång- och cykelbanan och dels att de flyttas längre ifrån varandra.

Här får göteborgarna testa nya parkmöbeln

Mysteriet tätnar

Enligt Jeanette Hansson, naturområdesförvaltare på park- och naturförvaltningen, frågade trafikkontoret om de kunde vända bänkarna varpå hon svarat att det inte skulle bli tillgängligt.

"Men TK (trafikkontoret) vände bänkarna så att man nästan måste gå i diket för att sätta sig. Hur det blivit så här tokigt och varför de inte tagit bort eller vänt tillbaka bänkarna kan jag inte svara på", skriver hon i ett mail till GöteborgDirekt.

Namir Rauf, planeringsledare på trafikkontoret, är av en annan uppfattning och nu tätnar mystiken kring vem som egentligen vänt på bänkarna.

"Vad gäller frågan om vem som vände på sofforna har jag svarat Jeanette via mail att vi inte har varit inblandade i detta och att vi inte vet vem som vände dem."

Utmaning. Som bänkarna står nu är de på väg ner i diket. Foto: Yvonne Johansson

Vi är GBG