Bara familjen går före Blåvitt för Maggan

Hon missar inte en hemmamatch. Inte heller en bortamatch. I ur och skur klär hon sig för sitt Blåvitt. Margareta Lindgren är IFK:s mest hängivna supporter.

  • Publicerad 12:00, 23 sep 2018

Margareta...? Nej, det är som Maggan alla känner henne. 74 år ung är hon en entusiastisk supporter som står vid sitt lags sida och aldrig är talträngd när det gäller. Utom då hon för någon vecka sedan var i Hamburg för att representera kvinnliga, svenska fotbollssupportrar.

– Jag blev utvald bland 104 för att jag skulle vara ett föredöme, säger hon, som egentligen inte vill prata om sig själv eller ens skryta.

– Jag kan ju varken tyska eller engelska, så jag var tyst i flera dagar. Det blev några Stockholmstjejer som fick tolka åt mig.

Det kanske är svårt för de som känner Maggan att förstå att hon ibland kan vara tyst. Hon har mycket att berätta, är en stark del i Göteborgskamraternas supporterskara och klättrar vid varje hemmamatch uppför alla trapporna och landar så småningom högst upp för att heja fram sitt lag.

Men även där finns det tillfällen då hon tystnar.

– Ja, då de börjar skrika något om hata så är jag inte med. Men annars står jag med ett ben på räcket och ett bak och för ett jädrans liv. En gång föll jag ner, fick räcket mellan benen och jag är ju inte så lång, så det gjorde ont. Då skrek jag så att till och med trummorna på Kommandobryggan tystnade.

Hemmamatcher i all ära. Men Maggan missar sällan någon bortamatch – oavsett om det är i Europa eller i Sverige. När IFK Göteborg mötte Dalkurd i Gävle i den oavgjorda matchen nyligen, ja, då satte hon sig i bilen för att inte missa en sekund.

Vi träffas dagen efter Blåvitts match mot Elfsborg. Återigen ett oavgjort resultat, men den här gången var det hemmalaget som fick kämpa sig till poängen efter underläge med 0–2 i halvtid. Maggan skakar på huvudet. Hon gillade inte det spel hon såg, men gladdes åt att favoritlaget kämpade sig till det oavgjorda resultatet.

– Men herregud, kan de inte kämpa hela matchen...?! frågar hon retoriskt.

Hennes hem är dekorerat med Blåvita minnessaker, affischer, en sko från Tobias Hysén, ett diplom, bilder, lagfoton med spelarautografer.Ja, frågar man runt i de Blåvita leden vet alla vem Maggan är.

Ändå är hon inte Blåvit sedan barnsben. Den Hagafödda tösen, senare uppvuxen ett inkast från Överåsvallen, hade förvisso spring i benen och gillade idrott. Men IFK Göteborg... nej, det dröjde.

– Jag talar helst inte om min uppväxt, säger hon tvärt.

– Men de senaste tio, femton åren har varit de bästa i mitt liv!

Det var då hon gick från att vara materialförvaltare för Västra Frölunda under Reine Almqvists ledning till att bli hängiven IFK-anhängare. Hon har inte ångrat sig en stund.

Hon som efter en arbetsskada som truckförare på Pripps (eller Preppens, som hon säger) blev förtidspensionerad, hittade plötsligt en passion som lindrade det mesta.

Så är det också med sönerna, Patrik (51) och Martin (34), som skänker henne glädje.

– Ja, barnen och barnen sätter jag alltid i första rummet. De går till och med före Blåvitt, säger hon.

Nu är hon nominerad i en tävling om att bli Årets fan. Det är andra året på raken som det sker.

– Jag fick höra av någon att jag borde ha fått vinna redan förra året, säger hon förtjust.

Margareta "Maggan" Lindgren

Är: Ensamstående, 74 år, boendes i Lundby på Hisingen. Pensionär sedan några år.

Familj: Sönerna Patrik och Martin, hans fru och två barn.

Bakgrund: Har jobbat som truckförare på Pripps. Inledde bryggerikarriären på Apotekarnes i Gårda i början på 70-talet. Tränade löpning i GKIK som ung, vann skytteligan i Stenkullens fotbollslag 1970.

Aktuell: Ständigt som Blåvitt-supporter, ett lag hon följer i ur och skur, borta som hemma. Står högst upp på Kommandobryggan med övriga i Blåvitklacken.

Margareta Lindgrens Göteborgsfavoriter

Levande ståplats – Kommandobryggan

Ishockey – Fotboll

Gamla Ullevi – Bravida arena

Ramberget – Masthugget

Tobias Hysén – Glenn Hysén

IFK 1981/82 – IFK 1994/95

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Spårvagn – Färja

Nordstan – Backaplan

Räkor – Kräftor

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG