Barn på glid: Torslandaeleverna hittade snön i Kviberg

Premiären för Alla på snö i Göteborg har gått av stapeln. Svenska Skidförbundets verksamhet som vill få fler barn och ungdomar att åka skidor. Fjärdeklassarna från Torslandaskolan var en av de som fick testa snön först.

  • Publicerad 16:10, 16 nov 2019

På premiärdagen för Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö i Göteborg var det 100 barn som gav sig ut på skidor, många av de för allra första gången. Ungefär hälften av dem var från Torslandaskolan.

Kvibergs arena gick från tyst till ljudlig så fort skaran med påbyltade fjärdeklassare kom in genom dörrarna. Redo för sitt två timmars långa skidäventyr.

När pjäxorna väl är på får barnen gå ut till den snötäckta 1,2 kms banan som är Skidome. Så fort de är utanför dörrarna till skidhallen slänger de av sig sina ryggsäckar och springer ut på snön.

– Hur kommer jag rakt, frågar ett av barnen som har fått på sig sina skidor.

Utbildade Alla på snö-ledare finns på plats för att ge barnen instruktioner och hjälp.

En grupp barn från Torslandaskolan står med skidorna på, redo att bege sig ut och åka.

– Det är första gången för mig. Det är svårast att inte trassla in sig i skidorna, säger Nils Heikkilä.

– Jag har åkt när jag var tre år, säger Alvin Corneliusson.

Kommer du ihåg det?

– Nej, men mamma har berättat det.

Lisa Larsson är en av lärarna och hon berättar att barnen känt lite tveksamhet över dagen till en början.

– Det var många som blev oroliga och tänkte “alla kan detta utan jag”. Så då pratade vi om det. Att vi ska ha kul och lära oss tillsammans. Då blev barnen mer taggade och glada.

Fullbokat på tre timmar

Intresset för Alla på snö bland skolorna i Göteborg har varit enormt stort. När anmälan öppnade tog det mindre än tre timmar för alla 1 200 platser att bli fullbokade.

Johan Linnaeus, från Svenska Skidförbundet, som är projektledare för Alla på snö, är väldigt glad över den positiva responsen de har fått i Göteborg:

– Det är så himla häftigt just för att det är första gången i Göteborg. Platserna tog slut väldigt fort och redan nu så frågar lärare när vi gör det nästa gång. Det är ett jättebra betyg, säger han.

Liam Gerdberg som är en av eleverna från Torslandaskolan, berättar att han tycker att det är roligt att få åka hit med skolan.

– Det är skönt att slippa matte, fyller han i.

Varje år är det ungefär 23 000 fjärdeklassare som är med i 50 kommuner. För de skolor och barn som är med så är allt kostnadsfritt och all utrustning som pjäxor och skidor får barnen låna av skidanläggningen. Den enda kostnaden som skolorna själva får stå för är transporten till och från skidanläggningen.

– Jag tror att skolan kommer att vara en väldigt viktig funktion i samhället för att få barn att röra på sig mer. Om skolan och idrottsrörelsen tillsammans kan göra såna här evenemang, för rörelseglädje och fysisk aktivitet, så är det jättebra, säger Johan Linnaeus.

Förhoppningen med Alla på snö är att det ska vara något hållbart som återkommer varje år. De vill också att fler barn och ungdomar ska få upp ett intresse för att åka skidor. Att dagen i snön uppskattas märks bland de unga skidåkarna.

– Det är roligt när man glider så mycket i spåret så att det känns som att man flyger, säger eleven Malin Lindskog.

Skidome

Skidome är en skidhall med 1,2 kilometer långa inomhusspår belägen i Prioritet Serneke Arena, i Kviberg. Du kan hitta mer information om Skidome här.

Om Alla på snö:

Alla på snö startades som ett pilotprojekt i Norrköping då elever i årskurs 4 fick möjlighet att prova utförsåkning, längdåkning och pulkaåkning under en skoldag.
Projektet påbörjades av Svenska Skidrådet, en stiftelse som vill bidra till att öka intresset för vinteraktiviteter på snö.

Sedan dess har Alla på snö utvecklats till en långsiktig rikstäckande satsning som drivs av Svenska Skidförbundet i samarbete med Svenska Skidrådets organisationer som Friluftsfrämjandet, SLAO (Svenska liftanläggningars organisation), GIH/SKISU (Skidåkning i skola och universitet) och Svenska Skidlärarföreningen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44